Bookmark and Share

Voksende norsk modstand mod EU-aftale
Flere og flere forbund trodser norsk LO’s linje og siger nej til EØS-aftalen med EU
23. marts 2015

Det norske fagforbund for pædagoger og velfærdsarbejdere, FO har på sin kongres vedtaget en resolution vendt mod EØS aftalen, som Norge har med EU. Aftalen indebærer, at Norge skal følge EU’s lovgivning for det indre marked.

Men EØS-aftalen medøferer privatisering, undergraver faglige rettigheder og truer fundamentet for den norske velfærd, fastslår FO-kongressen.

Principperne for den frie bevægelighed betyder brutal lønkonkurrence, social dumping og økonomisk kriminalitet, mener FO.

- EØS undergraver de faglige rettigheder, folkestyret og demokratiet. Grænsen er derfor nået for mange. Tiden er inde til en anden tilknytning til EU… Bevar selvbestemmelsesretten i den norske velfærdsstat, forhindrer store sociale forskelle og udvanding af vores fælles velfærdsgoder, hedder det i resolutionen, som blev vedtaget med kun få stemmer imod.

FO er det tredje forbund, som gå imod norsk LO’s linje i spørgsmålet om EØS-aftalen. Tidligere har Norsk Transportarbejderforbund og El og IT Forbundet også stillet krav om, at Norge forlader EØS aftalen og erstatter den med en ren handelsaftale. (brink)Back to Top