Bookmark and Share

Tyske metalarbejdere ruster sig til OK-kamp


IG Metall's kampagne for at gentænke arbejdstiden i forbindelse med nye overenskomster

IG-Metal mobiliserer medlemmer til kamp for højere løn og ret til 28 timers arbejdsuge i to år
02. januar 2018

Det største tyske fagforbund IG Metall lægger op til en ”aktiv” overenskomstfornyelse i metal- og elektronikindustrien, hvor forbundet organiserer 3,9 millioner medlemmer. Fra 8. januar kan arbejdsgiverne blive udsat for såkaldte ”advarselsstrejker” af kort varighed rundt omkring i forbundsrepublikken. Advarselsstrejkerne kan iværksættes efter at overenskomstens fredspligt udløb til nytår.

Advarselsstrejkerne skal - ifølge forbundsledelsen - lægge pres på arbejdsgiverne og samtidig gøre offentligheden opmærksomme på metalarbejdernes krav. Presset på arbejdsgiverne kommer efter at der har været forhandlet side november om en ny overenskomst.

Men ifølge IG Metall er de endt i et dødvande, hvor arbejdsgiverne står fast på et tilbud om 2 procents lønstigning mod at arbejdstiden bliver hævet til 40 timer. Metalarbejdernes krav lyder på 6 procent lønforhøjelse og som noget nyt en ”omvendt” fleksibilitet.

I mange år har fleksibiliteten kun gået en vej, nemlig arbejdsgivernes, mener forbundet. Virksomhederne har fleksibilitet nok, så nu kræver IG Metall, at det er de ansatte, som skal have ret til en kortere arbejdstid på ned til 28 timer om ugen i op til to år. De ansatte som bruger retten, skal samtidig sikres ret til at vende tilbage til den oprindelige arbejdstid på de vilkår, som gjaldt.

Samtidig har forbundet lanceret en kampagne om arbejdstiden: ”Mit liv – min tid – gentænk arbejdstid.” To tredjedele af de tyske metalarbejdere har overtid og en tredjedel arbejder på skiftehold, også weekendarbejdet vokser.

Undersøgelser blandt medlemmerne viser, at hele 82 procent gerne vil have mulighed for at arbejde i kortere tid i en periode.

Generalstrejke en mulighed

Formanden for IG Metall, Jörg Hofmann har orienteret arbejdsgiverne i metal- og elektronikindustrien om, at de kan forvente ”advarselsstrejker” fra den 8. januar og frem, skriver Ritzau.

Advarselsstrejkerne kan udløses af de regionale afdelinger af Metall og kan varer op til nogle timer. Men hvis arbejdsgiverne ikke rykker sig, så kan mere omfattende strejker komme på tale:

- Hvis arbejdsgiverne ikke har ændret holdning inden udgangen af januar, vil vi overveje at tage 24-timersstrejker i brug eller organisere en afstemning om generalstrejke, siger Hofmann til det tyske nyhedsbureau dpa. (brink)Back to Top