Bookmark and Share

Østrig bryder med EU’s ”fri bevægelighed”
Den østrigske regering vil favorisere indenlandsk arbejdskraft for at stoppe dumping og stigende arbejdsløshed
23. februar 2017

Den socialdemokratisk ledede østrigske koalitionsregering, godkendte i går en lovpakke, som udfordrer EU kronjuveler om fri bevægelighed – også for arbejdskraften. Målet er at sikre, at lønmodtagerne i landet får første prioritet til nye job. Og midlet er en gulerod til arbejdsgiverne, som kan få halveret de arbejdsgiverbidrag, som er forbundet med at beskæftige lønmodtagere. Regeringen har afsat 2 milliarder euro over næste tre år til indsatsen.

Østrig har i dag 400.000 arbejdsløse, en arbejdsløshedsprocent på 5,7, men arbejdsløsheden er voksende og økonomien i slæbespor. Samtidig oplever landet – som andre ”vestlige” EU-lande – store problemer med misbrug underbetalte arbejdere fra andre EU-lande.

Tilskuddet er udformet, så det også omfatter EU-borgere, som allerede bor i Østrig, men altså ikke arbejdskraft som bliver hentet udefra til nye jobs i landet.

Den socialdemokratiske kansler Christian Kern understreger på sin facebookside at, ”det ikke har noget at gøre med fremmedfjendtlighed. Jeg er ligeglad med folks fødselsattest, men jeg vil løse de problemer vi har i Østrig.”
Regeringen forventer, at den nye lovgivning vil skabe 160.000 nye jobs i landet.

Østrigs landsorganisation ÖGB hilser jobplanen velkommen:

- Desværre er der rekord arbejdsløshed i Østrig. På den baggrund er det logisk, at når staten bruger ekstra penge til en aktiv arbejdsmarkedspolitik, så må målet være at give ledige arbejde, og ikke at bringe flere jobsøgende ind i landet, siger Bernhard Achitz, generalsekretær ÖGB.

LO håber at det kan udelukke nogle af de firmaer, som bevidst formidler billig udenlandsk arbejdskraft til virksomhederne.

Kansler Kern præsenterede regeringens ønsker om at reservere nye jobs til østrigerne på et møde i sidste måned, her var retorikken noget mere vidtgående end den jobplan, som nu ligger.

De nye østrigske arbejdsmarkedspolitik kan underminere EU-princippet om fri bevægelighed for arbejdskraften. Men en talsmand for EU-kommissionen afviser overfor Euractiv at kommentere, ”lovgivning de ikke har set.”

Til gengæld er den Østrigske kansler overbevist om, at han kan få grønt lys fra Bruxelles, men “for at bekæmpe arbejdsløsheden må Østrig være kreativ i tilpasningen til EU-reguleringen,”  tilføjede han ifølge Euractiv.

De nye regler træder i kraft til sommer. (brink)Back to Top