Bookmark and Share

Strejkevåbnet ruster


Mens de græske fagforeninger kaldte til generalstrejke 25 gange på fem år, så har der ikke været skyggen af en i Nordeuropa de sidste 20 år

Europæisk fagbevægelse er på hælene, fremgår det af en opgørelse over antallet af strejkedage de sidste 20 år
07. september 2016
Se også
 • Se interaktivt kort med data om de sidste 20 års strejker

 • Selv om der er markant forskel på syd og nord i Europa, så er antallet af strejkedage faldet de sidste 10 år, det viser det europæiske fagforeningsinstitut, ETUI’s kvartalsskrift, Transfer.

  Trods forskelle fra land til land, så er tendensen klar, konstaterer ETUI: Fagforeningerne bruger strejkevåbnet mindre end før, især på virksomhedsniveau.

  Kurt Vandaele, forsker hos ETUI har analyseret de data der eksisterer om strejker i Vesteuropa de seneste 20 år. Og har især set på antallet af strejkedage i 19 europæiske lande. Antallet af strejkedag er generelt faldende.
  I 10-året fra 2005 til 2014 var 50 strejkedage pr. 1000 beskæftigede, det er omkring 10 dage eller 20 procent færre end i perioden fra 1995 til 2004.

  Generalstrejke hvad er det

  Vandaele har også set på brugen af generalstrejker i Vesteuropa de sidst 20 år, og han konstaterer, at der har været en bølge af generalstrejker i middelhavslandene mellem 2010 og 2013. Strejkebølgen var rettet mod den neoliberale nedskæringspolitik, som blev ført - ikke mindst for at leve op til Eurozonens krav.
  Her går der en klar skillelinje mellem nord og syd. Mens fagbevægelsen i syd har organiseret gentagne generalstrejker. Så er det kun folk der er grå i toppen, som har oplevet generalstrejker i nord: Lande som Tyskland, Holland, Sverige, UK, Irland og Danmark har ikke set skyggen af en generalstrejke i 20 år.

  Forsvarskamp

  ETUI pointerer, at der også er sket et skift i formålet med strejkerne. Mens man op til 1970’erne ofte så, at strejker blev udløst lokalt på de enkelte virksomheder for at sikre forbedringer, så er fagforeningernes fokus skiftet til korte markeringer i stor skala, hvor det handler om at forvare allerede opnåede vilkår fremfor at aktionerer for nye krav. (brink)  Back to Top