Bookmark and Share

Spanske havnearbejdere strejker fra 6. marts


- Ikke et skridt tilbage, er parolen for den mobilisering, som havnearbejderne gennemfører til støtte for de spanske havnearbejderes kamp. Her fra et massemøde i sidste uge i Valencia

De spanske havnearbejdere planlægger nye strejker i protest mod lovdekret, som liberaliserer de spanske havne efter krav fra EU
27. februar 2017

Fra 6. marts planlægger de spanske havnearbejdere at strejke hver anden dag i foreløbig en tre ugers periode.

Det sker efter den spanske regering i sidste uge godkendte et såkaldt kongeligt dekret, som ifølge havnearbejderne, kan føre til at 6.500 havnearbejdere risikerer deres job.

Havnearbejdernes fagforening aflyste tidligere på måneden tre dages strejker, fordi regeringen havde annonceret, at den ville forhandle med parterne om en ny lovgivning for havnearbejdet, som skal bringe Spanien på linje med EU’s krav om liberalisering af havnearbejdet.

Men i stedet for forhandling valgte regering fredag at godkende dekretet, som nu skal vedtages af parlamentet.

Den nye lov, som rettet ind efter EU’s krav, gør det muligt for havene at ansætte uorganiserede havnearbejdere, skriver World Maritime News.

I dag er alle havnearbejderne i de store havne ansat af et privat selskab SAGEP, som står for at anvise alt havnearbejde i de store spanske havne. De stevedorer, som opererer i havnene skal være medlemmer af selskabet. Men den konstruktion er en barrierer for den fri konkurrence, mener EU-kommissionen, som i 2014 vandt en sag mod Spanien ved EU-domstolen. Dommen pålægger landet at rette ind efter EU-traktaten.

Det er endnu ikke sket og derfor har EU-kommissionen anlagt en ny sag mod Spanien, hvor de vil have domstolen til at idømme landet bøder med tilbagevirkende kraft fra 2014 – et beløb som pt. overstiger 100 mil. kr. Samtidig kræver EU-kommissionen at domstolen skal hæve dagbøderne til omkring en million kr. om dagen, fra den dag dommen er faldet og indtil de ”retter ind”.

Regeringen mener, at den nye lov giver ”maksimal fleksibilitet” samtidig med at den respekterer de faglige rettigheder.

Mens generalsekretæren for det Europæiske Transportarbejderforbund, Eduardo Chagas mener, at EU-kommissionen med hjælp fra domstolen får lempet sin ”havnepakke” igennem ad bagdøren. EU-kommissionen har to gange måttet opgive sine planer om en omfattende liberalisering af havnearbejdet i Europa.

Derfor er havnearbejdere og transportarbejdere i ETF og i øvrigt på verdensplan i fuld gang med at organiserer støtteaktioner til de spanske havnearbejdere.

- Det er en helt afgørende kamp, ikke bare for havnearbejderne men for alle transportarbejdere i Europa, siger Eduardo Chagas.

- Forslaget fra den spanske regering har nogen meget bekymrende elementer, som vil åbne de spanske havne for social dumping. Det går imod alle de princippet som ETF og dets medlemmer kæmper for. Vi vil sammen med vores medlemsorganisationer stå bag de spanske havnearbejdere med alle lovlige midler, siger han. (brink)Back to Top