Bookmark and Share

Spanske havnearbejdere i aktion mod EU-diktat
Efter mange advarsler gik de spanske havnearbejdere mandag i aktion med strejker i alle havne
06. juni 2017

De spanske havnearbejderes fagforeninger har startet en rullende strejke i alle spanske havne i protest mod den liberalisering af deres arbejdsvilkår, som kan betyde at 6000 havnearbejdere mister deres faste job.

Siden februar har der været forhandlinger om at rette ind efter en EU-dom, som pålægger Spanien at liberalisere adgangen til havnearbejde i landet. I maj fik regeringen et kongeligt dekret igennem parlamentet, som EU-kommissionens straks nikkede ja til, men som betyder at havnearbejdernes fortrinsret til jobbenene forsvinder.

Fagforeningerne har tidligere annonceret en strejkebølge, men aflyste den midt i maj, da de indgik en rammeaftale med arbejdsgiverforeningen på området, som angiveligt sikrede havnearbejderne ansættelse i den omstrukturering, som er en konsekvens af det kongelige dekret.

Men i torsdags brød forhandlingerne med arbejdsgiverne sammen, da det viste sig, at den ”jobgaranti,” havnearbejderne troede de havde, ikke gjaldt alligevel.

Derfor brød strejken ud mandag, og der er nye strejker den 7,9, 19, 21 og 23 juni. Strejkerne er organiseret sådan, at der strejkes hver anden time, og i den time der arbejdes sker det ”efter reglerne”. Visse letfordærvelige varer, passagerer og farligt gods er dog undtaget strejken. 

- Vi har sagt til medlemmerne, at de skal leve op til minimumsservicen, og arbejde i sædvanligt tempo de timer der arbejdes, siger Israel Ruiz formand for fagforeningen UGT Estiba til The Maritime Executive.
Udover de rullende strejker har fagforeninger annonceret en total 48 timers strejke fra den 14. juni, hvor havnearbejdet i samtlige spanske havne indstilles, med mindre arbejdsgiverne kommer tilbage til forhandlingsbordet.

Strejken blev ifølge både fagbevægelsen og regeringskilder fulgt 100 procent i går, skriver Maritime Executive.

Ingen mening i kollektive forhandlinger

Fagforeningerne havde ventet en løsning på et møde fredag, men situationen vendte totalt, skriver den største havnearbejderfagforening, CTEM på sin hjemmeside.
Ifølge fagforeningerne ændrede arbejdsgiverforeningen Anesco holdning til spørgsmålet om at sikre de havnearbejdere, der i dag arbejder, deres job.

- Det er svært at se logikken i kollektive forhandlinger, når vi ikke ved om vi skal arbejde i deres virksomheder! Fagforeningerne insisterer på, at arbejdsgiverne skal holde deres ord og sikre alle havnearbejdernes job. (brink)

 Back to Top