Bookmark and Share

Spaniere på march for værdighed
Fra alle hjørner af Spanien nærmer "Marchen for værdighed" sig Madrid
18. marts 2014
Se mere
 • Marchens hjemmeside

  Følg marchen på facebook

 • Lørdag kulminerer en stort anlagt ”march for værdighed” i Madrids centrum, når marchendeltagere fra hele landet mødes, hvoraf nogen har været på vej i næsten en måned.
  Med udgangspunkt i ni forskellige ”udkanter” af landet har deltagerne bevæget sig gennem landet og demonstreret og aktioneret undervejs.

  Marchen ligner en genoplivning af los indignados, der for et par år siden mobiliserer tusinder i protest mod den nedskæringspolitik, som har sendt arbejdsløsheden på himmelflugt, ikke mindst den spanske ungdomsarbejdsløshed er eksploderet, en halv million unge spaniere er emigreret fra arbejdsløsheden.

  - I Spanien er der flere 100.000 af os, som har mistet vores hjem eller ikke modtager ydelser overhovedet. Mere end seks millioner af er arbejdsløse uden løn, mange er helt uden understøttelse, mere end en million lever under fattigdomsgrænsen, hedder det i marchens manifest.

  Brød og arbejde

  Marchen sydlige gren, da den nåede frem til Albachete

  Marchen for værdighed har fundet de helt basale paroler frem, som samlende for deres krav: Brød, tag over hovedet og arbejde.

  - Vi ønsker at leve og arbejde i værdighed i vores land og med vores folk! For at forsvare det, som burde være vores er kamp den eneste vej, hedder det i manifestet.
  Marchen rettet sin kritik mod den borgerlige regeringens og Trojkaens nedskæringspolitik, som er i fuld gang med at demontere den spanske velfærdsstat:

  - Mens regeringen fortsætter med at sende penge til store byggefirmaer, til energiselskaber, til banker og korrupte forretningsmænd osv. Så efterlader de os uden arbejde uden husly, uden fremtid, hedder det i manifestet.

  Som modsvar peget de på en omfattende omformning af økonomien.

  - Kampen for vores sociale rettigheder har kostet store ofre, og vi er ikke klar til at miste dem. Vi kræver af politikerne en forandring af økonomien, så det bliver en økonomi til gavn for menneskene.

  Manifestet rejser en række konkrete reformkrav og kræver ikke mindste de reformer, som både den nuværende og forrige regering har indført efter aftale med EU og Trojkaen rullet tilbage.

  Europæisk støtte

  Plads til glæde under den lange march mod Madrid

  Det europæiske faglige netværk, Alter Summit støtter op om den spanske bevægelse.

  Alter Summit deler marchens mål og opfordrer til at støtte den med aktiviteter og solidaritet, hvor det er muligt. Netværket støtter også en række aktioner mod fremmedhad og den voksende fascisme, som samme dag foregår i bl.a. Athen, Amsterdam og London. 

  - Begge dele er direkte konsekvenser af den voksende ulighed og fattigdom, som er et resultat af Trojkaen og de fleste europæiske regeringers neoliberale fundamentalisme, skriver det europæiske netværk. (brink)  Back to Top