Bookmark and Share

Så det sagt: Græsk problem skyldes kommunister
Formanden for EU-parlamentets konservative gruppe mener, det grundlæggende problem med Grækenland skyldes dets ”kommunistiske premierminister”
03. maj 2017

Manfred Weber, den tyske formand for EU-parlamentets Konservative gruppe, EEP afslørede i dag i Washington, hvordan parlamentets største gruppe anskuer krisen i Grækenland. Til en græsk journalist forklarede han at ”det grundlæggende problem i Grækenland er, at det har en kommunistisk premierminister”.

I Washington havde Weber møde med chefen for den Internationale Valutafond, Christine Lagarde, hvor de diskuterede Grækenland.

Den konservative gruppeformand er også viceformand for det bayerske CSU. Han gentog overfor den græske journalist det tyske finansministeriums synspunkt, at den aftale, som Grækenland og Trojkaen (EU, CB og IMF) indgik i går om yderligere nedskæringer i Grækenland, kun er aftalt på teknisk niveau og kun er en delvis aftale.

- De (forhandlerne red.) afsluttede de sidste skridt på det tekniske niveau, men det er stadig et åbent spørgsmål, sagde Weber til den græske journalist.
Det tyske finansministerium mener, at der IMF og Eurozonen stadig mangler at blive enige om, hvor stort overskud grækerne skal præstere på deres statsbudget de kommende år. Og aftalen er åbenbart ikke på plads før de to parter bliver enige.

Den endelige godkendelse af aftalen ventes på et finansministermøde d. 22 maj. Og grækerne har ”lovet” at de aftalte nedskæringer bliver vedtaget i det græske parlament i midten af maj – inden EU-mødet.
1. Maj var de græske fagforeninger på gaden med hovedbudskabet: Ikke flere nedskæringer. Men tirsdag morgen kl. 6 dukkede den græske finansminister op ved udgangen af Hotel Hilton og erklærede, at der nu kom hvid røg fra de forhandlinger, som har trukket ud i et halvt års tid.  Natten igennem havde Trojkaens udsendte forhandlet det sidste på plads med den græske regering.

Aftalen indeholder netop mest nye nedskæringer og skatteforhøjelser (som tidligere omtalt). Men Trojkaen får også sin vilje i spørgsmålet om massefyringer. Hidtil har det græske arbejdsministerium haft magt til at stoppe planlagte massefyringer i virksomhederne. Den mulighed sløjfes nu, så virksomhederne kan massefyre uden at spørge først i ministeriet.

Til gengæld forlyder der ind til nu ikke noget om, at den græske regerings krav om at genetablere kollektive forhandlinger om overenskomster er blevet imødekommet.

Til det sidste var spørgsmålet om ”arbejdsmarkedsreformer” en afgørende knast i forhandlingerne. IMF havde krævet yderligere liberaliseringer (som muligheden for massefyringer), mens den græske regering forsøgte at hage sig fast i et løfte om at grækerne skulle have ret til de samme kollektive forhandlinger som resten af EU’s medlemslande. Det ser ikke ud til at det ønske blev imødekommet. Det sammenbrudte forhandlingssystem i landet er ifølge fagbevægelsen ikke bare et brud på de grundlæggende faglige rettigheder, men bidrager også til at forlænge krisen og fastholde landet i en lavtlønsfælde.

Uanset meldingerne fra tyske politikere og EU-systemet, så planlægger de to græske faglige landsorganisationer en ny generalstrejke i forbindelse med vedtagelsen af de nedskæringer, som nu er på vej gennem parlamentet. (brink)Back to Top