Bookmark and Share

Rasende pensionister demonstrerer mod nye nedskæringer


Athen torsdag: Vrede pensionister brænder breve fra arbejdsministeren, som melder om endnu en nedskæring

Yderligere beskæring af pensionerne fik mere end 5000 rasende pensionister på gaden i Athen i går
04. november 2016

De protesterede imod nogle dramatiske nedskæringer i deres pensioner. ”Kom ud og prøv selv at leve for 400 euro om måneden”, råbte en af demonstranterne foran Arbejdsministeriet i Athen.

To millioner græske pensionister har netop fået brev fra Arbejdsministeren, hvor han forklarer, hvorfor deres tillægspension halveres.
Meldingen om endnu en beskæring fik de mange på gaden i demonstration gennem byen, som endte foran Arbejdsministeriet, hvor de frustrerede pensionister brugte ministerbrevet til at lave bål, rapporterer netsiden Keep Talking Greece.

Lidt drikkepenge

En demonstrant har viser et brev fra ministeren, som fortæller ham, at de 146 euro i supplerende pension om måneden nu er skrumpet til 72 euro.

Men ikke nok med det, nedskæringen gælder bagud fra 1. juni, så pensionisten skylder sådan set for for meget udbetalt pension, som bliver tilbageholdt de kommende måneder.

Resultatet er at mindst 260.000 pensionister i de næste mange måneder kan se frem til at modtage lidt drikkepenge på mellem 16 og 30 euro om måneden i stedet for den supplerende pension, de havde set frem til, skriver netavisen.

En af de protesterende forklarede, at hans supplerende pension var skåret fra 240 til 120 euro:
- Men fordi de tilbageholder 50 euro de foregående måneder, så har jeg kun modtaget 70 euro, denne måned. Arbejdsministeren smadrer pensionerne og den sociale sikkerhed, sagde han.

Siden den første aftale med den såkaldte Trojka blev ført ud i livet i 2011 har pensionisterne mistet hvad der svarer til 2 måneders pension, da både en ekstra juleudbetaling og en ferieudbetaling blev skåret væk. Samtidig har mange pensionister fra den private sektor fået skåret gennemsnitlig 600 euro om måneden i deres pensioner.

F.eks. har en læge som blev pensionerer som 65-årig med 1400 i månedlig pension i dag 700 euro. En bogholder, som efter 40 års arbejde fik 2100 får i dag 1250 euro, men en sømand, som startede pensionistlivet med 1940 euro i dag får 1300 euro om måneden.

Varsler generalstrejke

Pensionisternes aktion kom samtidig med, at den største græske landsorganisation varslede endnu en generalstrejke til d. 8. december.

Den såkaldte Trojkas regnedrenge ventes senere på måneden til Athen til endnu en runde, hvor Trojkaen dels kontrollerer om regeringen leverer de strukturreformer og nedskæringer. Men i denne omgang er der også ”arbejdsmarkedsreformer” på dagsordenen.

I den sidste aftale med Trojkaen fik SYRIZA-regeringen indføjet, at reformerne skal følge ”bedst praksis” i EU. Diskussionen om, hvad det betyder kan blive hård. Regeringen er presset af fagforeningerne, som kræver overenskomstsystemet genetableret, så arbejdsgiverne ikke kan fortsætte med at indgå ”aftaler” med alle mulige andre end de organiserede fagbevægelse.

Presseforlydender har længe peget på, at især IMF, den internationale valutafond modsætter sig at ”opblødningen” af det græske arbejdsmarked rulles tilbage, tværtimod vi Trojkaen sandsynligvis kræve yderligere liberaliseringer. (brink)

 Back to Top