Bookmark and Share

Pebernødder truer Eurozonen


Græske pensionister demonstrerede tidligere mod nye nedskæringer i pensionerne, regeringen har forsøgt at komme dem i møde med en ekstra julebonus, som straks blev straffet af Trojkaen

Græsk pensionsbonus kan blive det strå som knækker euroen, advarer den tyske finansminister Schäuble
21. december 2016

Det græske parlament har vedtaget at sende en ekstra måneds pension til de fattigste græske pensionister. Men den ekstra julebonus var ikke aftalt med Trojkaen (EU, Centralbanken og IMF), og det udløste straks fordømmelse blandt eurozonens finansministre. Som i sidste uge besluttede straks at suspendere den mindre lettelse af afdragsbyrden, som Eurogruppen vedtog tidligere på måneden. Grækenland har en statsgæld på 180 procent af BNP, og det er nærmest kun eurogruppen, som fastholder, at landet nogen sinde bliver i stand til at betale.

Regeringens ”julegave” kom efter at rasende pensionister tidligere på måneden brændte demonstrerede og brændte breve fra regeringen, som endnu engang meldte om beskæringer af deres pension. Med den ekstra bonus håber den venstreregeringen SYRIZA at stoppestyrtblødningen i meningsmålingerne, som har bragt det konservative oppositionsparti i front.

Men checken har samtidig fået debatten om den græske gældskrise til at blusse op igen i de europæiske medier. Hvis det ikke var fordi det handlede om en græsk befolkning, hvor store dele er sendt ud over fattigdomsgrænsen, så kunne debatten ses som en særlig europæisk slags sæbeopera eller et tilbagevendende juleeventyr.

Inden Eurogruppens finansministre mødtes i går påtog den tyske finansminister sig i hvert fald endnu engang rollen som det skrydende æsel i julefortællingen: Til Die Zeit meldte han inden mødet ud, at den græske pensionsbonus, kan blive strået der knækker ryggen på det storstilede Euro-projekt.

På tirsdagen møde skulle finansministrene tage stilling til, om bonussen er i overensstemmelse med låneaftalen. Og ifølge Schäuble er svaret ligetil:

- Det korte svar er nej. Hvis vi ikke holder os til reglerne, så vil eurozonen falde fra hinanden, sagde han til Die Zeit.

Ifølge det engelsksprogede netmedie Ekathimerini nåede eurogruppen ikke til enighed på tirsdagens møde, og derfor er gældslettelsen stadig aflyst. En række eurolande protesterede over regeringens beslutning om at sende en julebonus og at fastfryse en skatteforhøjelse, som ville have ramt en række af landets østlige øer.

Samtidig fastholdt, den græske vicepremierminister, Yiannis Dragasakis tirsdag, at det er ”Grækenlands suveræne ret” af bruge et ekstra overskud på statsbudgettet, og at det er helt inden for låneaftalens rammer. Ifgølge Dragsakis stammer pengene til pensionisterne fra voksende momsindtægter. (brink)Back to Top