Bookmark and Share

Norsk chaufføroverenskomst almengjort
Efter længere tids pres fra både fagbevægelse og arbejdsgivere skal alle chauffører der kører i Norge nu mindst have overenskomstens mindsteløn
13. maj 2015

Norge tager endnu et skridt i forsøget på at dæmme op for social dumping, denne gang er der chaufførernes overenskomst, der bliver almengjort. Det betyder at alle chauffører uanset nationalitet og uanset om deres arbejdsgivere er organiseret skal aflønnes efter overenskomsten på området. I praksis skal de udenlandske chauffører mindst aflønnes med fagets mindsteløn.

Det er det ottende fagområde som Norge nu omfattes af den særlige almengøring af overenskomsterne, som kan tages i brug, hvis et område er truet af social dumping i stort omfang, og det er chaufførerne i Norge – som i de øvrige nordiske lande.

Det er fagforeningen YS og Yrkestrafikkforbundet (YTF) som har været i front med kravet om almengøring, men også LO og Norsk Transportarbeiderforbund, NHO Transport og Norges Lastebileier-Forbund har bakket op om kravet.

- Vi kan ikke tillade, at der drivses rovdrift på chauffører i Norge, uanset hvor de kommer fra, siger formanden for YTF, Svein Furøy.

- Det var på tide! Med det har vi vundet en sejer i kampen mod social dumping, lyder det fra formanden for YS, Jorunn Berland.

Forbundet har tidligere dokumenteret, at hver fjerde udenlandske chauffør som blev spurgt, tjener 8.500 kr. om måneden eller mindre. (brink)Back to Top