Bookmark and Share

Nedskæringspolitikken i Grækenland rammer privatansatte hårdere end offentligt ansatte


Gadekunst i Athen

Selvom Grækenlands aftale med Trojkaen handler om den offentlige gæld, så har lånebetingelserne ramt arbejderne i den private sektors hårdest
27. marts 2018

Hver anden arbejder i den private sektor tjente under 800 euro om måneden (6.000 kr.) i 2017, viser den seneste rapport fra den græske landsorganisation, GSEE.

Rapporten peget på, at selvom låneaftalerne med Trojkaen (EU, den Europæiske Centralbank og den internationale valutafond) har ramt de fleste grækere, så ser det ud til at arbejdere i den private sektor lidt mere end de offentligt ansatte, skriver netavisen Ekathimerini.

Udover nedskæringer i lønnen og nedskrivning af minimumslønningerne, så bliver de ansatte i den private sektor ansat i mere ”fleksible” jobs, med lavere løn og usikre ansættelsesforhold.

Først og fremmest har aftalerne med Trojkaen reelt sat de kollektive forhandlinger om overenskomsterne ud af spil. Trods gentagne forsøg er det ikke lykkedes den siddende Syriza-regering at ”få lov til” at genetablerede det kollektive forhandlingssystem. Det har Trojkaen modsat sig, og i den sidste aftale har de endda svækket fagbevægelsen yderligere, med et krav om at mere end halvdelen af samtlige en fagforenings medlemmer skal stemme for en eventuel strejke.

Og tallene viser, at det virkelig er lykkedes at gøre landet til en lavtlønszone:

Sidste år tjente 14,5 procent af arbejderne i private virksomheder under 499 euro om måneden netto, mens 22,9 procent tjente mellem 500 og 699 euro, 12,8 procent tjente mellem 700 og 799 euro om måneden.

Hvor mere end en tredjedel af arbejdsstyrken i 2009 tjente mellem 900 og 1300 euro, så var den andel sidste år faldet til knap 17 procent. Til sammenligning var det godt 10 procent af de offentligt ansatte, som tjente under 800 euro sidste år.

De mere fleksible arbejdsmarked, som har været hovedmantraet i Trojkaens krav til grækerne viser sig også i at antallet af deltidsjob er eksploderet. Mere end halvdelen af alle nye job i den private sektor var sidst år deltidsjob (54,9 procent), mens det i 2009 var 21 procent.

De græske fagforeninger har uden held forsøgt at bekæmpe nedskæringerne ved talrige generalstrejker. De peger på, at de lave lønninger fastholder den græske økonomi i en depression, fordi den manglende efterspørgsel forhindrer væksten. (brink)Back to Top