Bookmark and Share

Lønpres virker
I syv EU-lande tjener arbejderne mindre end for otte år siden, viser undersøgelse fra den Europæiske Faglige Sammenslutning
13. marts 2017

Den økonomiske genopretning er ikke nået til lønarbejderne i mange EU-lande, viser nye tal fra European Trade Union Institute (ETUI) og EFS, den Europæiske Faglige Sammenslutning.

I syv af de 28 medlemslande er reallønnen direkte de sidste otte år. Studiet viser samtidig, at i lønningerne i 18 af medlemslandene er vokset meget langsommere i de syv år siden finanskrisen end i de otte år før.

Fra 2009 til 20016 faldt reallønnen i gennemsnit med 3,1 procent om året i Grækenland, 1 % i Kroatien, 0,9 i Ungarn, 0,7 i Portugal, 0,6 på Cypern, 0,4 i UK og 0,3 procent i Italien.

Men selv sidste år hvor reallønnen steg i en række lande, faldt den i Belgien og stagnerede i Grækenland og de to store økonomier, Frankrig og Italien.

De nye tal er ammunition til den kampagne som EFS startede i sidste måned for generelle lønstigninger overalt i Europa. EFS mener, at den voksende ulighed og det haltende opsving afhjælpes med lønstigninger over hele linjen.

- Undersøgelsen er meget dårligt nyt – ikke kun for arbejderne og deres familie men også for erhvervslivet. Hvis arbejderne har mindre til forbrug, så lider erhvervslivet også, siger EFS-sekretær Esther Lynch.
- Det er på tide med reel genopretning. Arbejderne i hele Europa har brug for lønforhøjelser. Vi er i gang, men der er masser at indhente, siger hun i en kommentar til den nye undersøgelse. (brink)Back to Top