Bookmark and Share

Løndumping i stor skala på byggepladserne
695 byggepladser fik mandag besøg af byggefagforeningerne. Selvom hver anden plads var, forladt afslørede aktionen, at 80 procent af de udenlandske bygningsarbejdere går for lavere løn end de danske kolleger
06. september 2011

BAT-kartellet store aktion på danske byggepladser kunne bekræfte fagbevægelsens værste anelser om udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft og social dumping.
Det stod klart på pressemødet mandag eftermiddag, hvor resultatet af de 695 besøg på byggepladser over hele landet blev fremlagt.

- Over halvdelen af byggepladserne var ikke registreret i RUT-registreret. En fjerdel af de udenlandske folk, vi kom i kontakt med, var arme og ben virksomheder eller falske selvstændige. Og halvdelen af de pladser, vi besøgte, var forladte. Regnen kan være en forklaring. Men at man på pladserne vidste at vi kom forbi, er nok en mere sandsynlig årsag til en fridag i utide, sagde Peter Hougård Nielsen, der er formand for BAT-kartellet og formand for byggegruppen i 3F.

Flugt over plankeværket

De 1.020 tillidsfolk som deltog i aktionen fik, trods de mange tomme pladser, kontakt med 1.345 udenlandske bygningsarbejdere. De fleste fra Polen men også en stor gruppe fra Tyskland.

Kun en ud af tre arbejdede i et firma med overenskomst, og otte ud af 10 tjente mindre end deres danske kolleger. 10 procent oplyste, at de tjente 70 kr. eller mindre i timen.

Samtidig blev en tredjedel af byggepladsernes arbejdsmiljø og sikkerhed vurderet som dårligt eller alarmerende, hvor det har været nødvendigt at orientere Arbejdstilsynet om forholdene.

Aktionen foregik over hele landet og de ”pladsgrupper” som var i aktion har noteret så mange detaljer om muligt om løn, arbejdssted, overenskomster, oprindelsesland for firmaet, fagområder og arbejdsmiljøet.

Resultater indgår i en landsundersøgelse, som byggefagforbundene under Bygge-, Anlægs og Trækartellet (BAT) laver.

Krav om kædeansvar og kontrol

Alene i København blev der noteret 145 byggepladser og der blev talt med 280 udenlandske arbejdere. Halvdelen oplyser, at de får en løn fra 135 kr. i timen og ned til omkring 70 kr.
- Selv om der er krise, er der rigtig mange udenlandske arbejdere her. Deres løn ligger i den lave ende, og mange firmaer er ikke registreret korrekt, Claus von Elling, formand for byggegruppen i BJMF.
- Den er et klart signal om, at der ligger en masse penge, man kan kradse ind i skatter. Skal man komme det til livs, skal vi have kædeansvar og en kontrolenhed, der kan lukke kassen i. Så kan vi håndtere det, siger Claus von Elling.

Men fagbevægelsens muligheder begrænses også af, at det ikke er muligt at kræve danske overenskomster for udstationerede arbejdere fra andre EU-lande. Fagbevægelsen kan kun kræve en såkaldt ”Laval-overenskomst”, som ikke indeholder alle de elementer som danske arbejdsgivere bliver stillet over for.

- Det kan ikke være sådan, at vi ikke kan stille samme krav til et udenlandsk firma, som vi kan til et dansk. Hvordan skal vi så kunne stille krav om lige vilkår, spørger Claus von Elling. (brink)

 Back to Top