Bookmark and Share

Kommissionens idérigdom: Længere arbejdstid i flere år
EU-kommissionens nyeste idé-katalog vil have pensionsalderen op og længere arbejdstid, folk skal helst ikke leve mere en tredjedel af voksenlivet som pensionist, lyder anbefalingen
01. juni 2010

EU-kommissionen har i årevis påpeget problemerne med en ”stigende aldring” i unionen, med henvisning til den støt sigende levealder. I sit nye idé-katalog, kommer kommissionen med konkrete forslag, som skal hæve pensionsalderen i takt med levealderen, skriver Financial Times tyske udgave, som har fået fat i kataloget.

Hvis ikke arbejdstiden sættes op, og folk fortsætter på arbejdsmarkedet i endnu flere år, så kan resultatet blive ”en pinefuld kombination af lavere pensionsydelser og højere pensionsbidrag”, advarer Kommissionen

Løbende opjustering

I dag går en gennemsnitsborger i EU på pension omkring 60 års alderen, og det er tidligere i en række andre OECD-lande.

Kommissionen forventer at levealderen stiger med syv år frem til 2060, derfor skal pensionsalderen gradvist hæves de kommende år. Hvis kommissionens vision om en balance, så pensionisttilværelsen ikke overstiger 1/3 af voksenlivet, så skal pensionsalderen gradvist stige til 70 år, EU’s målsætning i dag er at få banket pensionsalderen op på 65 år.

Landene er i fuld gang

Kommissionens nye udspil understøtter de bestræbelser, som allerede er i gang i medlemslandene.

I Danmark har vi allerede indført en mekanisme, som forbinder pensionsalderen med levetiden. I velfærdsforliget er det aftalt, at pensionsalderen hæves fra 65 til år i 2024 til 2027. Men dertil kommer at pensionsalderen i 2025 reguleres med udgangspunkt i den voksende levealder. En regulering som skal gentages hvert femte år.

Tyskland for nylig hævet pensionsalderen fra 65 til 67 år. Den franske regering vil hæve pensionsalderen fra 61 til 62 år.
I Italien vil regeringen hæve pensionsalderen for kvinder i den offentlige sektor fra 61 år til 65 år i løbet af de næste fem år. Det vil give mænd og kvinder samme pensionsalder. Og i Grækenland vil regeringen hæve pensionsalderen med to år fra 61 til 63 år, mens Portugals regering vil hæve pensionsalderen fra 66 til 68 år trinvis frem til 2028.

I hel Unionen har nedskæringer i pensioner, fastfrysninger af lønninger og offentlige nedskæringer generelt udløst et vulkanudbrud af strejker og demonstrationer mod nedskæringerne, som Den Europæiske Faglige Sammenslutning skal diskutere på et eksekutivkomitemøde i dag i Bruxelles. Den største Italienske landsorganisation vil her foreslå fælles faglige initiativer på EU-niveau, skriver euactiv.com. (brink)

 Back to Top