Bookmark and Share

Græsrødder advarer mod frihandelsaftale


Torsdag formiddag demonstrerede det europæiske faglige netværk, Alter Summit for et stop for forhandlingerne med USA

Mens der demonstreres i Bruxelles vokser kritikken af EU’s forhandlinger med USA om frihandelsaftale også i Danmark
13. marts 2014

I formiddags demonstrerede det europæiske faglige netværk, Alter Summit foran EU kommissionen i Bruxelles. Kravet var et stop for forhandlingerne med USA om en frihandelsaftale.

Alter Summit mener, at TTIP (som aftalen forkortes) repræsenterer et angreb på både de sociale, økonomiske og miljømæssige standarder, som først og fremmest bliver drevet frem at det store erhvervsliv, som ønsker yderligere dereguleringer og privatiseringer.

Også i Danmark vokser kritikken af forhandlingerne. I et fælles indlæg i Information peger en række græsrodsorganisationer på en stribe ”alvorlige trusler”, som de ser i forhandlingerne.

- For det første vil både EU og USA have vidtgående regler om ’investeringsbeskyttelse’. De vil gøre det muligt for private virksomheder at sagsøge nationalstater, hvis en politisk beslutning har negativ indvirkning på deres indtjeningsmuligheder (kaldet ISDS). Det kan få omfattende konsekvenser, skriver de.

For det andet kan aftalen true mulighederne for at opretholde vores standarder på områder som miljø, fødevarer og kemikalier, hvis beskyttelsesniveauet er højere i EU-standarderne end i de amerikanske, mener de.

- For det tredje kan erhvervslivets lobbyister få en lang række værktøjer til at præge lovgivningen og endda stoppe nye initiativer, før de fremlægges. Både EU og USA’s forhandlere ser gerne, at aftalen fører til etablering af en institutionel struktur, nemlig et reguleringsråd (Regulatory Cooperation Council), der skal sikre, at fremtidige regler ikke generer den indbyrdes handel. Det kan føre til, at regeringen, Folketinget og endda EU-institutionerne får håndjern på, skriver de.

Skal helt ud af aftale

Kritikken fra både fagbevægelse og græsrødder af især den såkaldte ISDS-mekanisme får nu Enhedslisten til at kræve en forespørgselsdebat i Folketinget.
EU-kommissionen har sat forhandlingerne om den del på pause i tre måneder, partiet håber at det er en anledning til at skærpe den danske position, inden forhandlingerne evt. genoptages.

- Da vi oprindeligt gav forhandlingsmandat, blev vi forsikret af den daværende handelsminister om, at aftalen ikke ville få nogen som helst konsekvenser for miljø- og forbrugerstandarder eller arbejdstagerrettigheder. Men med ISDS-mekanismen risikerer vi, at alverdens store firmaer kan sagsøge Danmark, når vi laver lovgivning, der sikrer vores fælles miljø og velfærd. Det er uholdbart og udemokratisk, at firmaer, der bare vil tjene penge, kan stille sig i vejen for lovgivning, der er til borgernes bedste, siger Enhedslistens EU-ordfører Nikolaj Villumsen.

- Når miljøorganisationerne slår alarm over det her forslag om ISDS-mekanismen, så skal vi lytte. Det er vores ansvar som politikere at sikre miljø og velfærd, og det er i lige så høj grad vores ansvar at sikre, at profitinteresser ikke sættes over mennesker og miljø, siger han.

Derfor indkalder partiet handelsminister Mogens Jensen til en forespørgselsdebat i Folketinget.

- Vi vil arbejde for, at Danmark sætter foden ned i forhandlingerne. ISDS-mekanismen skal simpelthen ud af aftalen, siger Nikolaj Villumsen. (brink)

 Back to Top