Bookmark and Share

Græske søfolk strejker for overenskomstkrav
De mange færger i Grækenland ligger stille mandag, søfolkene strejker efter afvisning af overenskomstkrav
30. august 2018

Mandag lægger færgehavnene i Grækenland stille fordi medlemmerne i det Panhellenske Sømandsforbund starter en 24-timers strejke.

Strejken kommer efter et sammenbrud i overenskomstforhandlingerne mellem forbundet og rederne. Rederne tilbød 1 procents lønforhøjelse i en ny overenskomst. Det ”tilbud” afviser forbundet med henvisning til, at deres løn ikke er steget de under sidste otte års krise. Rederne svarer tilbage med, at de jo ikke direkte har barberet i lønnen, sådan som det er sket i mange andre brancher under de sidste otte års krise.

Ifølge Keeptalkinggreece.com, har søfolkene også en række andre krav til en ny overenskomst ende de fem procents lønforhøjelse, krav der handler om at sikre sømændenes rettigheder og udbetaling af udestående lønninger.

Strejken kommer kort efter, at Grækenland officielt er ude af det låneprogram med Trojkaen (EU og den internationale valutafond), som bl.a. har indskrænket fagbevægelsen muligheder for at indgå overenskomster.

Under krisen har Grækenland set mange generalstrejker vendt mod nedskæringerne, og indgrebene i strejkeretten, som var en betingelse for lånene fra Trojkaen. Men med mandagens strejke er våbnene nu vendt mod arbejdsgiverne.

Sømandsforbundet er klar til at udvide strejken udover de 24-timer, mens rederne appellerer til, at sømændene afblæser den. Det er feriesæson i Grækenland og ifølge rederne, er der 180.000 som har booket en færgebillet til på mandag, og som risikerer at strande på en af ferieøerne, hvis færgerne bliver liggende ved kaj. (brink)Back to Top