Bookmark and Share

Græske fagforeninger i ny 24-timers generalstrejke
Trojka presser græsk regering for yderligere svækkelse af faglige rettigheder mens regeringen forsøger at holde fast i løfter om genrejsning af ok-system
23. november 2016

Torsdag d. 24. november går de offentligt ansatte igen i strejke og kalder til demonstration i Athen. Det er de offentlig ansattes landsorganisation ADEDY, som opfordrer til generalstrejken og iagttagere forventer, at de privatansattes LO, GSEE følger trop.

Generalstrejken kommer som det faglige svar til forhandlingerne mellem den græske regering og den såkaldte Trojka (EU, den europæiske centralbank, og valutafonden).

Trojkaens forhandlere forlod Athen i går uden at være nået til enighed med regeringen om bl.a. nye ”arbejdsmarkedsreformer.” Kravet fra kreditorerne lyder på yderligere liberaliseringer, mens regeringen fastholder, at den tværtimod vil genrejse det græske forhandlingssystem, så fagforeningerne igen kan indgå kollektive overenskomster. Siden Grækenland indgik aftaler med Trojkaen er det kollektive overenskomstsystem i landet eroderet.

Frygter nye tilbageslag

Fagforeningerne frygter at forhandlingerne med Trojkaen vil føre til nye tilbageslag: At alle restriktioner på massefyringer bliver fjernet, at mindstelønnen beskæres igen, og at regimet med ”fleksibel arbejdstid” og deltidsansættelse, rapportere keeptalkinggreece.com.

ADEDY kræver, at de love som reducerer faste stillinger og tillader brug af ”lejet” arbejdskraft, deltids ansættelser og ”nul-timers-kontrakter” bliver afskaffet. Også de love, som skærer i pensioner og lønninger, skal væk, hvis de står til fagforeningerne.
Trojkaens ”eksperter” var i Athen for at forberede et møde i Eurogruppen, som 5 december mødes for at tage stilling til, om de er tilfredse med grækernes implementering af den låneaftale, som den græske regering indgik på trods af, at befolkningen havde afvist den ved en folkeafstemning.

Forhandlingerne blev afbrudt tirsdag morgen kl. halv seks, uden at parterne var nået til enighed om bl.a. arbejdsmarkedsreformerne. Ifølge græske kilder så fastholdt Trojkaen bl.a. kravet om, at der skal være frit slag for massefyringer, og de vil også have konverteret såkaldte mini-jobs til nul-timers-job. Kreditorerne vil også have en større andel af det offentlige energiselskab privatiseret, regeringen vil sælge 17 procent, mens trojkaens krav lyder på, at 25 procent af energiselskabet skal sælges ud.

Ifølge en regeringstalsmand, så bliver der ikke nye forhandlinger i Athen i denne omgang, i stedet mødes den såkaldte Euro arbejdsgruppe i Bruxelles d. 28. november for at diskutere det ”græske problem.”

Gældslettelse?

SYRIZA-regeringen forsøger at holde Trojkaen og EU fast på et løfte om en rekonstruktion af den græske statsgæld, som trods hjælpepakker og dramatiske nedskæringer fortsætter med at vokse.
Kravet bliver jævnligt skudt ned - ikke mindst af den tyske finansminister – men regeringen er tilsyneladende klar til at gå langt for at opfylde Trojkaens krav i håb om at få gang i forhandlingerne om at få nedskrevet gælden.

En aftale om at få skabt en ”bæredygtig” græsk gæld, ser ud til at være den venstreorienterede regerings eneste chance for at genvinde støtte i befolkningen. SYRIZA’s opbakning falder som en sten i meningsmålingerne, og hvis der var valg nu ville det konservative parti komme til magten.

På en pressebriefing tirsdag erkendte regeringens talsmand, Dimitris Tzanakopoulos at uenighederne mellem Trojkaen og regeringen er for store til være ryddet af vejen inden eurogruppens møde d. 5. december.

- Men der er tid nok indtil da til at nå en aftale om arbejdsmarkedslove, finanspolitik og energisektoren inden, sagde han.
Selvom regeringen har den ”politiske vilje” til at nå en aftale, så inkluderer det ikke, ”villighed til nye nedskæringer eller på spørgsmål om principper som faglige rettigheder”, understregede talsmanden.

Der bliver ikke tale om, at regeringen trækker kravet om at genrejse de kollektive overenskomstsystem tilbage, forsikrede andre regeringskilder.
- Hvis alle uenigheder ikke er ryddet af vejen til d. 5. december, så bør kreditorerne tage en politisk beslutning og leve op til deres løfte om at starte forhandlingerne om en gældslettelse, sagde Tzanakopoulos.

Portugisisk støtte

Den portugisiske finansminister, Mario Centeno var i går ude med støtte til grækerne.
- Vi er nød til at tage hul på den diskussion, sagde han til tyske Bild.

Han mener, at EU skulle gå videre med en gældslettelse til Grækenland – også uden den internationale valutafond er med om bord:
-Den europæiske valutaunion har stærke institutioner, vi kan håndtere de fleste problemer selv, sagde Centeno, og pegede samtidig på, at ”vækst- og stabilitetspagten” skal laves om.

- De nuværende regler om statsgæld giver masser af plads til forbedringer, sagde han.

Den melding blev dog straks skudt ned af den tyske finansminister Wolfgang Schäuble, som i går kaldte det ”komplet nonsens”, at snakke om græsk gældslettelse nu. Han insisterer på, at det ikke kan komme på tale før den nuværende låneaftale udløber i 2018. (brink)

 Back to Top