Bookmark and Share

Grækerne fortsat på pinebænken
Selvom vilkårene lettes en smule for den gigantiske gæld, så fortsætter trojkaen presset for ”strukturreformer” og yderligere nedskæringer, fagbevægelsen kalder til ny generalstrejke torsdag
06. december 2016

Mandag godkendte Eurozonens finansministre en mindre lettelse i Grækenlands betingelser for tilbagebetaling af den gigantiske statsgæld.

Der er ikke tale om nogen afskrivning af gæld overhovedet, men i stedet om forlængelse af tilbagebetalingsfristen for nogle lån og en ”justering” af renten på lånene.

Men aftalen imødekommer ikke den internationale valutafonds, IMF’s krav til en aftale, og den endelige vurdering af, om grækerne lever op til denne tredje låneaftale med trojkaen (IMF, den europæiske centralbank, og EU) er udskudt til januar.

Det var ellers planen, at eurogruppen på mødet skulle godkende, at grækerne har leveret de reformer og nedskæringer, som er aftalt. Men finansministrene fastholder, at der stadig er reformer der ikke er gennemført. Et af udeståenderne handler om arbejdsmarkedsreformer.

SYRIZA-regeringen har lovet, at den vil genoprette de faglige rettigheder, som tidligere reformer har skrottet. Mens trojkaen afviser det og i stedet kræver yderligere ”liberaliseringer” af arbejdsmarkedet.

IMF har stadig ikke taget stilling til, om de vil være med om bord i låneaftalen med Grækenland. Valutafonden kræver på en gang både en ”subatantiel gældseftergivelse” og hårdere nedskæringer og arbejdsmarkedsreformer for at være med.

Ret ind eller forsvind

Den græske finansminister, Tsakalotos udtrykte efter møde tilfredshed og kaldte aftalen for et fremskridt, men advarede samtidig trojkaen mod at presse Athen til at gennemføre indgreb, som den ikke tidligere har sagt ja til.

- Den græske økonomi har gennemgået en enorme reformer, sagde han til reportere i Bruxelles og tilføjede, at der ikke burde stilles krav til Grækenland, som ”ikke tager højde for den politiske og sociale situation”.

Den græske gæld forventes at stige til astronomiske 180 procent af BNP i år. Eurozonens finansministre mener, at Grækenland skal levere et ”overskud” på statsbudgettet på 3,5 procent af BNP de næste mange år, et overskud som stort set ingen lande i verden i dag kan fremvise.

Inden mødet mandag havde den tyske finansmister Schäuble varmet op til mødet med endnu en provokerende udtalelse til den tyske tabloidavis, Bild. Schäuble mener, som han har ment længe, at grækerne må rette ind eller forsvinde fra Euroen.

- Athen må omsider gennemføre de nødvendige reformer. Hvis Grækenland ønsker at blive i euroen, så er der ingen vej uden om – og det er fuldstændigt uafhængigt af gældsniveauet, sagde han til Bild.
Schäuble afviser, at den græske gæld er et problem, landet kan – med de gældende lave renter – sagtens ”servicere” den nuværende gæld, mener han.

Ny 24-timers strejke

Mandagen møde har da heller ikke beroliget fagbevægelsen, i morges sluttede søfolkene en to dages strejke. Og torsdag har de to landsorganisationer opfordret til endnu en 24-timers generalstrejke vendt mod nedskæringer og udhuling af de faglige rettigheder.

De græske journalister gennemfører en tilsvarende 24 timers strejke onsdag, så de er klar til at dække generalstrejken for de øvrige faggrupper dagen efter. (brink)

 Back to Top