Bookmark and Share

Fortsat kamp mod angreb på strejkeretten


Flere hundrede fagforeningsmedlemmer stormede i starten af ugen Arbejdsministeriets for at fortælle ministeren, hvad de mener om indskrænkningen af strejkeretten

Græske fagforeninger fortsætter kampen mod lov, som indskrænker strejkeretten
10. januar 2018

”Ministeriet for EU, IMF og arbejdsgiverne,” det var det nye navn, som demonstrerende arbejdere gav Arbejdsministeriet, da de tirsdag stormede ministeriet for at protesterer mod planerne om at begrænse fagforeningernes strejkeret.

De græske parlamentarikere fik mandag præsenteret en lovpakke på 400 sider, som skal samle de løse ender og efterleve aftalerne i den tredje lånepakke landet har med EU, Den internationale valutafond, IMF og den europæiske centralbank. Og det haster med at få den vedtaget, hvis Grækenland skal have udbetalt næste rate af lån fra Trojkaen. 22. januar mødes eurogruppens finansministre for at frigive låneraten. Og det sker kun, hvis den seneste aftale med Trojkaen af 3. december bliver efterlevet.

I den kræver Trojkaen et indgreb, som i praksis gør det meget svært for de græske fagforeninger at iværksætte strejker. For fremtiden skal mindst 50 procent af medlemmerne i en lokal fagforening have stemt for at strejke, før den er lovlig. Normal praksis er at et flertal af de afgivne stemmer, afgør om der skal aktioneres eller ej. I Grækenland skal dog en tredjedel af medlemmerne have bakket op om en strejke, det er det minimum

Trojkaen vil have hævet til mindst 50 procent af de stemmeberettigede.

Regeringen forsøgte i starten af december at haste lovændringen igennem parlamentet, men blev tvunget til at udsætte loven, da den blev mødt af en af de mest omfattende generalstrejker i flere år.

Nu prøver regeringen igen at få hastebehandlet hele lovpakken, som den håber kan blive stemt igennem inden for få dage.

Aktioner hele ugen

Dent kommunistisk orienterede faglige organisation PAME har mobiliseret til demonstrationer og strejker ugen igennem i protest mod lovpakken.

Tirsdag stormede rasende fagforeningsmedlemmer Arbejdsministeriet og det lykkedes dem at tiltvinge sig adgang til ministeriet for at protesterer, og de rev dørskiltet ned og erstattede det med et skilt, som slog fast at her bor ”Ministeriet for EU, IMF og arbejdsgiverne.”

Fredag opfordrer PAME til strejker og lægger op til store demonstrationer mandag i næste uge, hvor parlamentet ventes at stemme om lovpakken.

Det offentlig ansattes landsorganisation ADEDY følger op med en opfordring til generalstrejke blandt de offentligt ansatte fra mandag middag.

Men allerede fredag ligger de græske færger stille, sømandsforbundet PNO har annonceret en 24-timers strejke i protest mod de nedskæringer og forringelser, som rammer sømændene.
- De problemer sømændene står over for bliver ikke løst af regeringer, tværtimod forværrer den dem med en konstant strøm af nye indgreb, reformer og nedskæringer, som er dikteret af den tredje lånepakke (med Trojkaen red.), hedder det i en udtalelse fra forbundet. Hvor de truer med at udvide aktionerne, hvis deres bekymringer ikke bliver imødekommet. (brink)

 Back to Top