Bookmark and Share

Formøde om social dumping


Sverige forsøger at få social dumping på EU's dagsorden

Sveriges statsminister mødes med fem andre statsministre for at diskutere social dumping inden dagens topmøde i Bruxelles
25. juni 2015

Mens grækerne løber med den store dagsorden på dagens topmøde i Bruxelles mødes seks EU-landes statsministre et par timer før for at diskutere social dumping og fri bevægelighed i EU.

Det er svenskerne, der har taget initiativ til mødet som er en fortsættelse af den svenske regerings forsøg på at skaffe sig alliancepartnere i EU for dets tanker om at få en social protokol på dagsordenen i EU.

Svensk LO og de svenske socialdemokrater mener, at det er nødvendigt med en social protokol, som sætter faglige rettigheder i højsædet på EU’s indre marked. Et krav som den Europæiske Faglige Sammenslutning, EFS har stillet i flere år.

Udover den svenske statsminister Löfven deltager statsministrene fra Belgien, Holland, Luxembourg, Østrig og Tjekkiet. Mens Frankrig og Slovakiet deltager på repræsentanter på lavere niveau.

Også arbejdsmarkedets parter og et par fag-kommissærer deltager i mødet.

Selvom det kun er seks ud af de 28 statsministre som deltager, så er det en god start mener, Löfven.
– Man skal jo starte et sted. Jeg har sagt til både Donald Tusk (EU-præsident) og Jean-Claude Juncker (kommissionsformand), at det her spørgsmål skal tages op på et topmødet, på et passende tidspunkt. Det er en god start for en samtale, og vi vil presse på, siger Stefan Löfven til Europortalen.se.

Brug for traktatændring

Initiativet kommer i forlængelse at et minitopmøde i Sverige i december sidste år, hvor Löfven mødtes med den østrigske statsminister og den tyske vicekansler, Sigmar Gabriel. De tre landes LO-formænd deltog også i mødet, hvor den opsigtsvækkende dagsorden var at sætte kravet om en social protokol på dagsordenen i EU.

- Det er urimeligt at borgere fra EU’s fattigste lande arbejde i rigere EU-lande på meget dårligere vilkår, man kan ikke leve for bulgarske, rumænske eller portugisiske lønninger i Hamburg, sagde den tyske vicekansler, Sigmar Gabriel dengang.

- Arbejderbevægelsen i de tre lande vil lave en fælles gruppe som skal arbejde med spørgsmålet om ordentlige vilkår. Det kan betyde et konkret arbejde for at ændre direktiver og når traktaten en gang skal diskuteres, så skal det med, som vi mener, mangler – en social dimension. Det skal være tydeligt, at EU’s regler gør det muligt, at hvert land håndtere sit arbejdsmarked, som man selv ønsker, sagde Löven dengang. Han pegede på en ændring af udstationeringsdirektivet, som et middel til at ændre den nuværende situation indtil der kommer en traktatændring. (brink)

 Back to Top