Bookmark and Share

Fogh bør støtte irsk krav om social protokol
Danmark bør støtte irsk ønske om social protokol på EU-topmødet, mener Enhedslisten

18. juni 2008

Faglige rettigheder spillede en afgørende rolle i det irske nej
Folketingets Europaudvalg diskuterer i dag Danmarks bud på, hvad der skal ske efter det irske nej til Lissabontraktaten. Senere på ugen mødes EU-toppen for at finde en udvej af krisen.

Enhedslisten vil på mødet opfordre statsministeren til at støtte et irsk ønske om en protokol, der kan sikre strejkeretten og dermed give fagbevægelsen et værn mod social dumping.

- Krav er både rejst af den irske fagbevægelse og det eneste nej-parti i parlamentet, Sinn Fein. En sådan protokol vil være et rigtigt svar på den frygt, der har bredt sig for, at arbejdskraftens frie bevægelighed udnyttes til at undergrave løn- og arbejdsforhold i en lang række europæiske lande, siger Per Clausen, EU-ordfører for Enhedslisten.

Han håber, at Socialdemokraterne vil tilslutte sig forslaget, hvis det sker, vil der være flertal i for det i det danske folketing.

Enhedslisten opfordrer også statsministeren til at erkende, at Lissabon-traktaten i sin nuværende udformning er død.

- Der er brug for at nytænke det europæiske samarbejde. I den situation opfatter vi det som en provokation, at EU-toppen insisterer på at fortsætte ratifikationsprocessen af Lissabontraktaten, siger Per Clausen.

Konstruktiv løsning

Også bevægelsen Nyt Europa peger op en social pagt, som et element i løsningen af krisen.

- Der er et irsk problem, som irerne må have tid til at besvare, men der er så sandelig også et fælles europæisk problem, som handler om det helt grundlæggende forhold mellem det politiske niveau og EU’s borgere. Det viser nej-erne i Frankrig, Holland og Irland. Her må vi finde fælles europæiske svar, siger Nyt Europas formand Steen Gade.

- Vi har to punkter, som statsministeren med fordel kunne sætte på Det europæiske Råds Dagsorden. Det første punkt handler om behovet for en Ny Social Pagt for Europa. Et behov, som har været tydeligt længe, men især efter det franske nej. Det skal stå helt klart, at EU ikke handler om at underløbe de sociale fremskridt, som det har taget generationer at bygge op. En Ny Social Pagt for Europa skal tværtimod vise, at EU kan og vil blive brugt til at udbygge de sociale fremskridt, siger han.

- Det handler om sikkerhed for faglige rettigheder, gode arbejdsforhold på et åbent europæisk arbejdsmarked, og om, at alle borgere skal kunne se muligheder og have håb for fremtiden. Det europæiske svar på globaliseringen skal netop være at skabe et kontinent, hvor alle er med og har mulighed for at udvikle sig, siger Steen Gade.

Nyt Europa peger desuden på, at der er brug for at styrke det europæiske demokrati, og skabe grundlaget for mere europæisk offentlighed.

- Vi skal fremover have en meget bredere debat om vor tids store grænseoverskridende udfordringer. Det er nødvendigt at investere i en fælles europæisk offentlighed, så det ikke kun er forretningsfolk, topembedsmænd og toppolitikere der er med i den politiske proces i Europa, siger Steen Gade. (brink)Back to Top