Bookmark and Share

Faglige græsrødder med grækerne mod nedskæringspolitikken
Lørdag starter ugelang kampagne for solidaritet med Grækenland og mod EU’s nedskæringspolitik
16. juni 2015
Se mere
 • På hjemmesiden Change Europe er der overblik over de mangfoldige initiativer

  Se også Alter Summit hjemmeside

 • En hel stribe faglige- og folkelige græsrodsorganisationer fra det meste af Europa startet lørdag en uges kampagne med demonstrationer og aktiviteter til støtte for den græske regerings ret til at gennemføre sin egen politik og vendt mod det nedskæringsregime, som den såkaldte Trojka (EU, Centralbanken og den Internationale Valutafond) har pålagt Grækenland og andre Eurolande.

  Solidaritetsugen kommer efter måneders forhandlinger, hvor EU-toppen og de fleste medier har beskyldt den græske regering for alt fra amatører til uansvarlige. Den venstreorienterede regering afviser bl.a. at skære yderligere i pensioner, den vil hæve mindstelønnen og genskabe det kollektive forhandlingssystem, som er blevet undermineret.

  - Den græske kamp er vores kamp. Vi vil forbinde det ”det græske spørgsmål” - fordi det vedkommer os alle og fordi det græske folks og dets regerings krav stemmer overens med bevægelsernes bestræbelser på at ændre Europa, hedder det opfordringen til aktionsugen fra mere end 40 faglige og folkelige bevægelser fra hele Europa, som var samlet i Athen i maj.

  Grundlaget for aktionsugen er to erklæringer dokumenter, det europæiske faglige netværk Alter Summit og en stribe tyske fagforeninger kræver respekt for det græske folks ret til at vælge deres egen vej.

  - Der skal gang i seriøse forhandlinger med den nye græske regering, uden forsøg på afpresning og med målet at åbne nye økonomiske og sociale muligheder for landet efter den fejlslagne nedskæringspolitik. De gælder især de ruinerende betingelser, som blev aftalt med den forrige regering – som nu er stemt ud af regeringskontorerne - som betingelse for lånene. Europa må ikke, på det græske folks bekostning, fortsætte med at forfølge en politik, som beslutsom er blevet forkastet af et flertal af de græske vælgere. Blot at fortsætte uanfægtet er ikke længere en mulighed, hedder det bl.a. i erklæringen fra de fremtrædende tyske fagforeninger.  (Se Tyske fagbosser: Græsk valg ikke en trussel men en mulighed for Europa).

  Aktionsugen starter på et dramatisk tidspunkt i de græske krise, hvor ”børserne verden over bløder røde tal ved udsigten til et græsk statsbankerot, og hvor Eurolandenes finansministre mødes torsdag for at tage stilling til situationen.

  Der er ingen danske organisationer med i initiativet, mens LO Oslo er medunderskriver af opfordringen at vise solidaritet med Grækenland. (brink)  Back to Top