Bookmark and Share

Faglig støtte til trængt græsk regering


Budskabet var klart på det kæmpebanner der var hængt op på det græske parlament til gårsdagens demonstration

Mens EU’s pres på Grækenland vokser time for time, appellerer den europæiske fagbevægelse til at opgive straffepolitikken mod landet. Sandhedskommission afviser den græske gæld som illegitim, og Østrigs kansler åbner en sprække i afvisningsfronten
18. juni 2015

Mens EU finansministre mødes i dag for endnu engang at diskutere den græske krise, så samledes tusinder onsdag aften foran det græske parlament i demonstration til støtte for regeringen afvisning af yderligere nedskæringer i pensioner og skatteforhøjelser.

Ifølge embedsmænd i Bruxelles forventes mødet at blive kort og uden en løsning, EU og Trojkaen fastholder krav til yderligere nedskæringer i landet, hvis et aftalt lån på 7 milliarder euro skal komme til udbetaling.

Kilder i Bruxelles siger til avisen the Guardian, at de forventer at spørgsmålet bliver overladt til EU-topmødet i næste uge.
I de lange forhandlingsforløb, har de øvrige Eurolande stået sammen om kravene til Grækenland og været enige om at give den venstreorienterede regering skylden for dødvandet.

Onsdag kom der en sprække i den front, da den socialdemokratiske østrigske kansler Faymann mødtes med Tsipras. Mens Eurolandene hidtil har udgjort en samlet afvisningsfront, så siger den østrigske kansler nu, at Grækenland ikke har brug for yderligere nedskæringer, men flere investeringer.

- Jeg har altid været dybt overbevist om, at du er nødt til at investere dig ud af krisen, sagde Faymann til østrigske medier.

Han pegede også på, at de rige grækere skal betale deres skat i stedet for at trække dem ud af landet.  Og så afviste han yderligere beskæringer af de små græske pensioner.  Det er ellers et af Trojkaens hovedkrav for en aftale.
- Jeg tror det er klogt ikke at skære yderligere i især de mindre pensioner, sagde Faymann.

Den græske regering fik onsdag støtte fra den Europæiske Faglige Sammenslutning, EFS ledelse, som mødtes i Bruxelles.

I en udtalelse udtrykker EFS sin solidaritet med de græske arbejdere og borgere i den farlige situation, det står i.

- Nedskæringspolitikken har skabt en dyb social og humanitær krise.Trojkaens program, som blev påtvunget landet, blev præsenteret som en løsning på gældskrisen. I stedet er gælden vokset og blevet uholdbar. Rekonstruktion af gælden, skal være en del af løsningen, mener EFS. Et krav som den græske regering har rejst gang på gang, siden den kom til magten.

EFS appellerer til de politiske ledere om at opgive den sin ”straffepolitik” over for Grækenland og træffe beslutninger baseret på de europæiske arbejdere og borgeres interesser.

- De vil være de første der kommer til at lide, hvis Grækenland går bankerot eller bliver tvunget ud af eurozonen, hedder det.

Sandheden om gælden

I onsdags præsenterede den såkaldte ”Sandhedskommission om gælden” sin første rapport for det græske parlament. Kommissionen er nedsat af parlamentet, og består bl.a. af en række internationale eksperter.

Kommissionens foreløbige konklusion er et knusende angreb på Trojkaens og EU’s ageren over for Grækenland:
- Alle de beviser vi præsenterer i denne rapport viser, at Grækenland ikke bare er ude af stand til at betale sin gæld men også, at landet ikke bør betale. Først og fremmest fordi den gæld, som stammer fra Trojkaens arrangementer er en direkte krænkelse af det græske folks fundamentale menneskerettigheder. Derfor er vi nået til den konklusion, at Grækenland ikke bør betale gælden, fordi den er illegal, illegitim og frastødende, hedder det. 

Kommissionen peger på, at Grækenland står ved en korsvej: Enten skal det fortsætte det forfejlede ”makroøkonomiske justeringsprogram”, som kreditorerne har påtvunget lande, eller også skal Grækenland skabe virkelig forandring og bryde gældslænken.

- Efter fem år med et økonomisk justeringsprogram, er landet stadig fanget i en dyb økonomisk, social, demokratisk og økologisk krise. Den sorte boks af gæld er forsat lukket, og indtil nu har ingen, hverken græsk eller international myndighed forsøgt at belyse, hvordan Grækenland endte under Trojkaens regime, hedder det i konklusionerne. (brink)

 Back to Top