Bookmark and Share

EU’s Vejpakke: Hold øje med djævlene i detaljerne
Men 3F hilser udspil om nye regler for transport velkommen, kalder de norske kolleger det for et nyt angreb på transportarbejderne
02. juni 2017

EU-Kommissionens udspil til en såkaldt vejpakke blev godt modtaget af 3F’s transportgruppe, skriver 3F’s nyhedsbrev.

- Nogle af målene med “Vejpakken” er meget mindre social dumping i EU, mindre bureaukrati, enklere regler og bedre kontrol i de enkelte lande og over grænser og større hensyn til miljøet i vejtransporten, skriver nyhedsbrevet.

- Der er flere gode tiltag i EU’s udspil. For eksempel er vi glade for, at der er udsigt til øget kontrol og håndhævelse af reglerne, opgør med såkaldte postkasseselskaber og øget brug af elektronisk kontrol, når det gælder fusk med hvileregler og betaling af vejskat. Men der kan ligge djævle gemt i detaljerne, og alt afhænger af, hvordan den kommende EU-lovgivning bliver udformet, hvordan den håndhæves i de enkelte lande, og hvilke undtagelser der bliver i løbet af de kommende måneders lovarbejde i Europa-parlamentet, siger forhandlingssekretær i 3F Transport Flemming Overgaard.

Vurderingen hos kollegerne i det norske Transportarbejderforbund er mere på linje med det Europæiske Transportarbejderforbunds, ETF’s vurdering. ETF kaldte i sin første reaktion udspillet for et løftebrud og en legalisering af den udbytning og det misbrug, som i dag foregår af især Østeuropæiske chauffører.

- Forslaget er en yderligere liberalisering af det europæiske transportmarked, og endnu et angreb på transportarbejdernes løn- og arbejdsvilkår fra EU-Kommissionen, siger formanden for NTF, Lars M. Johansen.

Det norske forbund mener på linje med ETF, at vejpakkens blanding af forslag kun er ment som kosmetiske ændringer og forslag, som i realiteten betyder en forværring af chaufførernes vilkår: Vejpakken repræsenterer ikke nogen forbedring i forhold til de udfordringer branchen har, og de vil heller ikke bidrage til at forbedre trafiksikkerheden, skriver det norske Transportarbejderforbund. (brink)Back to Top