Bookmark and Share

EU’s fem-bande klar med plan for tættere Union


Mens grækerne afprøver grænserne for en selvstændig linje i eurozonen forbereder EU-toppen yderligere skridt mod en "ægte Økonomisk og Monetær Union"

Mens den græske krise truer med nye chok til eurozonen fremlægger EU-toppen plan for gradvis at stramme kontrollen med de nationale økonomier
22. juni 2015

I dag fremlægger EU-kommissionens formand Juncker, sammen med fire andre af EU-bosserne deres plan for de næste skridt mod en egentlig økonomisk og monenær union. Rapporten foreslår en gradvis udbygning af eurozonens kontrol med medlemslandenes økonomier. Der er brug for meget mere ”delt beslutningsmyndighed”, hvis eurozonen skal blive mere end blot en fælles valuta, fastlår EU-toppen, ifølge EurActiv.

De fem bag den såkaldte ”Fem præsidenters rapport” er udover Juncker, Centralbankchef Mario Draghi, EU præsident Donald Tusk, formanden for EU-parlamentet Martin Schulz og formanden for eurozonens finansministre Jeroen Dijsselbloem.

Trods de sidst fem års krise starter rapporten med at slå fast, at ”euroen er en stabil og succesfuld valuta.” Alligevel er der god grund til et nærmere eftersyn af de ”hurtige løsninger”, som er taget undervejs i krisen, især i lyset af den høje arbejdsløshed, lyder det. Målet er at sikre, at euroen ikke blot består som valuta, men som et ”politisk og økonomisk projekt”, som er baseret på en ”vedvarende, fair og demokratisk basis”, mener EU-toppen.

Mere magt til institutionerne

Behovet for at landenes økonomier og budgetter konvergere kræver ”utvivlsomt mere delt suverænitet efterhånden,” konstaterer rapporten, men det er dog først tænkeligt efter 2017 når Frankrig og Tyskland har holdt valg, tilføjer de.

- For at ud udvikle Eurozonen gradvist mod en ægte Økonomisk og Monetær Union, vil det være nødvendigt med et skifte fra et system af love og anbefalinger for den nationale økonomiske politik, til et system af yderligere suverænitetsdeling i de fælles institutioner, fastslår de fem EU-chefer, og tilføjer at de fleste institutioner allerede eksisterer og efterhånden kan løse de opgaver.

I praksis kræver det at EU-landene ”accepterer et stigende omfang af fælles beslutninger over en del af deres nationale budgetter og økonomiske politik”, fastslår rapporten. (brink)

 Back to Top