Bookmark and Share

EU har kig på RUT-register
RUT-registret som skal holde styr på udenlandsk arbejdskraft er måske ulovligt, EU-Kommissionen vil have en forklaring, efter spørgsmål fra polske MEP’er
25. september 2013

- Er Kommissionen enig i at ændringerne af RUT-registret er for drakoniske og diskriminerende overfor udenlandske virksomheder?

Sådan lyder spørgsmålet, som nu har fået EU-kommissionen til at vende blikket mod det såkaldte RUT-register, hvor udenlandske tjenesteydere skal registreres, når de arbejder i Danmark.
De omtalte ændringer gælder den stramning af kravene til registrering, som regeringen og Enhedslisten indførte i 2011.

Det er det polske medlem af Europaparlamenter, Danuta Jazłowiecka (PPE) som har stillet det skriftlige spørgsmål, og dermed kastet endnu en dunk benzin på den dansk polske diskussion om, på hvilke vilkår de polske firmaer kan operere i Danmark. Det polske synspunkt er, at de danske fagforeninger bruger ulovlige metoder og tvinger firmaerne til at indgå overenskomster. Sådan som det fremgik af en manual fra den polske ambassade.

Jazłowiecka gentager det synspunkt: Registreringen i RUT ”gør danske fagforeninger i stand til at identificere udenlandske firmaer, ofte for at kunne tvinge dem til at indgå overenskomster,” skriver hun i sit spørgsmål.

Hun mener, at registreringen udgør en ubegrundet begrænsning i det indre markeds frihed til at levere ydelser på tværs af grænserne.

Kommisæren for det indre marked Michel Barnier forsikrer i sit svar, at ”kommissionen er fuldt ud bevidst om bekymringerne vedrørende det danske system.” Han henviser til, at EU-domstolen allerede har underkendt et lignende belgisk register.

Det fremgår af svaret, at Kommissionen er i gang med en uformel dialog med de danske myndigheder, for at fastslå om RUT er i strid med det indre markeds regler. Hvis kommissionen vurderer, at det er tilfældet, vil den sørge for at Danmark retter ind, lover han.

Fingrene væk

Kommissionens og Polens store interesse for RUT-registret får Folkevægelsen mod EU’s parlamentsmedlem, Søren Søndergaard til at kræve garantier mod indblanding fra EU.

- Regeringen må garantere, at EU ikke får lov at blande sig i RUT-registeret. Hvis de ikke kan give den garanti, må vi konstatere, at EU er en konstant trussel mod indsatsen mod social dumping, siger han.

Mens det socialdemokratiske medlem Ole Christensen maner til besindighed:

- Jeg er tryg ved, at vi i Danmark kan forklare kommissionen, at vi har de regler for at sikre fair konkurrence på det danske arbejdsmarked, siger Ole Christensen til 3F’s Nyhedsbrev.

Enhedslistens Finn Sørensen, der er social dumping-ordfører og medlem af Europaudvalget har bedt om en redgørelse fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

- Det er bekymrende, og det må regeringen løse. Vi skal beskytte vores udmærkede regler og sikre, at vi kan lave mere vidtgående regler. For kampen mod social dumping er langt fra færdig, siger han. (brink)

 Back to Top