Bookmark and Share

ETF: EU-Kommissionen legaliserer social dumping


EU-kommissionens løfter om at gøre op med de usle vilkår for østchauffører bliver ikke indfriet, mener de det Europæiske Transportarbejderforbund

Det Europæiske Transportarbejderforbund kalder Kommissionens udspil til vejpakke for løftebrud, der er ikke blevet lyttet til fagbevægelsen forslag, lyder det
01. juni 2017

Onsdag præsenterede EU-Kommissionen sit længe ventede udspil til en ny vejpakke. Det kommer efter at kommissionen gentagne gange har forsikret, at den vil gøre op med den voksende og udbredte sociale dumping i transportsektoren.

Men det er slet ikke tilfældet, fremgår af en første kommentar fra det Europæiske Transportarbejderforbund, som længe har kørt kampagner for at gøre op med misbruget og udnyttelsen af chauffører fra især Østeuropa.

- Med de elementer vi kender nu, så viser forslagene sig at være ikke bare socialt uretfærdige, men pakken legalisere også en praksis, som er forbundet med udbytning af billig arbejdskraft, og et skift fra arbejdsgiveransvar til at lægge hele ansvaret på chaufførerne. Kommissionen brød sit løfte med hensyn til at bekæmpe social dumping og fremme lige løn for lige arbejde, og mange andre løfter, skriver ETF i en pressemeddelelse.

Det Europæiske forbund har de sidste tre år lavet kampagner og lobbyet heftigt i Bruxelles for at få gjort op med social dumping.

I december 2014 bad kommissæren for området, Violeta Bulc ETF om at komme med forslag til konstruktive løsninger, på problemer med social dumping, postkassefirmaer osv.
ETF kom med sine forslag i 2015 og 2016, men må nu konstatere, at ”ingen af disse forslag er der blevet taget hensyn til indtil nu”.

- ETF vil fortsætte sin informationskampagne blandt fagforeninger og chauffører, og ikke spare på kræfterne, når det gælder at organisere aktioner så vores røst bliver hørt af Bruxelles institutioner. Hvis chaufførernes interesser bekymringer ikke bliver taget alvorligt, vil det stille spørgsmålstegn ved det ”sociale Europa” og svække folks tillid til EU, hedder det.

EU-kommissionens udspil skal nu behandles i medlemslandene og EU-institutionerne, en proces som kan tage flere år.

Vi vender tilbage med ETF’s mere detaljerede gennemgang af vejpakkens elementer, når den foreligger. (brink)Back to Top