Bookmark and Share

EU-Domstol udvander direktiv om høring ved fyringer
EU-domstolen afviser britisk fagforenings forsøg på at bruge EU lovgivning til at sikre fyrede erstatning efter massefyring i supermarkedskæder
07. maj 2015

EU-Domstolen afviste 29. marts et forsøg fra den britiske fagforening, Union of Shop, Distributive and Allied Workers (USDAW) forsøg på at bruge EU-retten til at sikre sine medlemmer erstatning for ikke at have været hørt i forbindelse med masseafskedigelser i butikskæderne Woolworths og Ethel Austin helt tilbage i 2008.

Nu er det ikke EU-direktivet om ”høring af arbejdstagere” ved fyringer, som udløser erstatning, men den britiske lov opererer med en erstatning til arbejderne, hvis de ikke får mulighed for at forhandle i forbindelse med massefyringer. Men med en enkelt hage: Den dækker ikke virksomheder med under 20 ansatte.

Og selvom de to butikskæder havde over 28.000 ansatte, så besluttede en britisk domstol, at erstatningen kun omfatter dem, der blev fyret i butikker med over 20 ansatte, mens de fyrede butikker med under 20 ansatte var udelukket fra erstatning, uanset af butikkerne var ejet og drevet af butikskæderne. Dommen betød, at 24.000 fik erstatning svarende til to måneders løn, mens 4.200 ikke fik en penny.

Fagforeningen fortsatte kampen for at få dem omfattet af erstatningen, og sagen endte ved EU-domstolen. Her argumenterede fagforeningen for, at butikskæderne skulle betragtes som en samlet økonomisk enhed. . I det de henviser til, at alle de fyrede var ansatte i samme koncern, uanset om de arbejdede i butikker med over eller under 20 ansatte.
Hvis EU-direktivet fortolkes sådan, at hver enkelt butik udgør en virksomhed, vil det føre til vilkårlige og urimelige resultater, lød det faglige argument overfor EU-Domstolen.

Et slag i ansigtet

Men forsøget mislykkedes og er stedet endt i et tilbageslag for fagbevægelsen. For EU-domstolen slår fast, at en ”virksomhed” i direktivets forstand, kan være en enkelt butik og ikke den samlede koncern. Når direktivet så samtidig definerer masseopsigelser som mere end 20 ansatte inden for en 90 dages periode, så må logikken i direktivet betyde, at kun ansatte i butikker med mere end 20 ansatte er omfattet af direktivet, fastslår dommerne.

- De tidligere ansatte er knuste over den seneste dom. Dommen markerer et slutpunktet i forsøget på at sikre retfærdighed for vores medlemmer fra Woolworths og Ethel Austin, siger formanden for USDAW, John Hannett til Guardian.

- Det var en stærk sag – både logisk og moralsk, så dommen er et slag i ansigter. Det er uretfærdigt, og det giver ingen mening, at arbejdere i butikker med under 20 ansatte blev nægtet erstatning. Mens deres kolleger i større forretning var berettiget, siger han.

Til gengæld ånder arbejdsgiverne lettet op: Den britiske lov med dens fortolkning af EU-direktivet kan fortsætte. Trods fagforeningens advarsel til EU-domstolen om, at det vil tilskynde arbejdsgivere til at splitte deres virksomheder op, så de kan undgå den forpligtigelse, som direktivet ellers pålægger dem. (brink)

 Back to Top