Bookmark and Share

EFS varmer op til topmøde


Tiden er ved at løbe ud for EU, når det gælder om at levere for de arbejdende. EFS forsøger at sætte spot på de faglige krav op til topmødet i Gøteborg i næste uge, her et kæmpe banner på Berlamontbygningen i Bruxelles

Den Europæiske Faglige Sammenslutning kræver klækkelig forhøjelse af mindstelønnen i 10 EU-lande
09. november 2017

I forbindelse med næste uges topmøde har den europæiske fagbevægelse skruet op for sin kampagne for et lønløft til lønarbejderne i Unionen. Det sker sideløbende med, at EFS stiller krav til den ”Sociale Søjle” som EU-toppen sætter i søen i næste uge. EFS forsøger op til topmødet at mobiliserer bag kravene om at få sat ”kød” på den sociale søjle, som ikke er juridisk bindende for medlemslandene.  Søjlen er ”kun” en politisk erklæring, som den danske beskæftigelsesminister tørt konstaterede i sidste måned, da den blev godkendt på et beskæftigelsesministermøde i EU.

Selvom der i hele 22 EU-lande er en lovfæstet mindsteløn, så sikrer den ikke en løn til at leve af i mange lande, skriver EFS i pressemeddelelse.

Den økonomiske samarbejdsorganisation, OECD operer med en mindsteløn på 2/3 af median-lønnen, som det laveste, hvis man skal kunne leve af sit arbejde.

Langt under lavmålet

Men i 10 EU-lande er mindstelønnen under 50 procent af den nationale median-løn. I Spanien skulle den lovfæstede mindsteløn sættes op med hele 62 procent, hvis den bare skal nå næsten op til OECD’s gulv. Den tyske mindsteløn skal hæves med 28 procent, hvis den skal nå op lige under OECD’s anbefaling (dvs. til 60 procent af medianlønnen). For lande som Holland og Irland er der brug for at hæve mindstelønnen med en tredjedel, mener EFS.

- Mindstelønningerne er alt for lave. EU burde sættet et mål for, at de lovfæstede mindstelønninger når op på mindst 60 procent af medianlønnen, siger EFS sekretær, Esther Lynch.

- Det er indlysende, at det ikke kan gøres natten over, men målet burde sættes i hele EU, og medlemslandene bør sætte sig sammen med fagforeninger og arbejdsgivere og diskutere, hvordan og hvornår de når målet, siger hun.

- En forhøjelse af mindstelønningerne til 60 procent af median- eller gennemsnitslønnen i hvert land, ville reducere arbejdende fattige kraftigt og skabe økonomisk vækst, tilføjer Ester Lynch.

EFS afviser, at et EU-mål for lovfæstede mindstelønninger vil påvirke kollektivt aftalte mindstelønninger, hverken i forhold til niveauet eller hvordan de er forhandlet.

Kampagnen for at hæve mindstelønningerne er en del af EFS’ aktionsplan for at implementere den ”Sociale Søjle.” (brink)Back to Top