Bookmark and Share

EFS: Arbejdsløshed og fattigdom er den virkelige fare for EU


- Det er virkelig vigtigt at se i øjnene, at mens krisen måske er ovre for eliten, så rammer den stadig arbejdende mennesker hårdt, siger EFS's generalsekretær, Luca Visentini.

Den Europæiske Faglige Sammenslutning kritiserer oplæg til topmøde for ikke at anerkende roden til EU’s problemer
03. februar 2017

EU Præsident, Tusks oplæg til topmødet på Malta i dag er dyster læsning. I et brev til medlemslandenes ledere tegnes et billede af et EU omringet af fjender og inde i Unionen truer nationalistiske kræfter. Tusk’s svar er blandt andet sikring af de ydre grænser, oprustning og en styrkelse af EU’s udenrigspolitik. EU skal i lyset af valget i USA tag sin rolle som stormagt, når det gælder handel, på sig. Med andre ord er svaret på de mange farer der lurer: Mere EU.

Men topmødet burde i stedet i sine diskussioner anerkende, at den høje arbejdsløshed, fattigdommen og den voksende ulighed er den største trussel mod EU, den Europæiske Faglige Sammenslutning, EFS.

- Jeg er dybt skuffet over at præsident Tusk ikke anerkender, at høj arbejdsløshed, fattigdom og voksende ulighed som en trussel mod EU’s stabilitet. Folkelig utilfredshed med EU og opkomsten af åbent racistiske politikere ville stoppe, hvis menneskene havde gode udsigter til ordentlige jobs, anstændige lønninger og anstændig offentlig service som boliger, sundhed og uddannelse for dem selv og deres børn, siger EFS’s generalsekretær, Luca Visentini.

- Jeg er enig i at der er andre trusler, det er virkelig vigtigt at se i øjnene, at mens krisen måske er ovre for eliten, så rammer den stadig arbejdende mennesker hårdt, siger Luca Visentini.

Flygtninge skal ikke udliciteres

På topmødet håber EU-toppen at få lukket ”hullet” i den ydre grænse med en aftale med Libyen om at standse flygtninge og migranter der tager turen over Middelhavet.

Men ansvaret for flygtningekrisen skal ikke udliciteres, mener Luca Visentini.

- Det er slemt nok, at EU betaler Tyrkiet for at holde flygtninge ude af Europa, de må ikke gøre det samme med Libyen. Forholdene for flygtninge i Libyen er meget værre end i Tyrkiet. At tvinge flygtninge til at blive der, er i modstrid med EU’s internationale forpligtigelser og humanitære pligt: At udlicitere behandlingen af de humanitære flygtninge krise er ikke svaret, siger han.

- En lukning af Middelhavsruten vil skubbe ansvarets byrde endnu mere tilbage til Afrika, og gør intet ved rødderne til problemet. Jeg opfordrer indtrængende EU til ikke at gøre det, siger Luca Visentini. (brink)

 Back to Top