Bookmark and Share

Budgetbisser henvises til køkkentrappen
I snart et år har 595 fyrede rengøringsassistenter demonstreret foran det græske finansministerium, når Trojkaens folk dukker op bliver de jaget væk og må tage køkkentrappen
26. august 2014

”Bude henvises til køkkentrappen,” stod der engang i lidt fornemme opgange. Og det er netop, hvad budene fra de internationale långivere i Trojkaen må gøre, når det møder op i det græske finansministerium for at tjekke, om landet gennemfører de tusinder af nedskæringer, som er betingelsen for lånene.

De 595 rengøringsassistenter blev 18. september sidste år fyret og i første omgang overført til en ”vente pulje” med beskåret løn for siden at blive fyret.

Fyringerne af rengøringsassistenterne var første runde i en gigantisk nedskæring i den offentlige sektor, hvor 25.000 skulle fyres. Regeringen forventede, at ved at starte med, hvad de troede var det svageste led kunne gennemføre nedskæringen. Kvinderne hører til de lavest lønnede i landet med en månedsløn på 500 euro.

Planen var at udlicitere opgaven til private rengøringsselskaber, som var klar til at sænke lønnen til 200 euro om måneden.

Men i stedet for at affinde sig med ”den nødvendige politik,” har kvinderne fortsat deres kamp for at blive genansat.

Samtidig er de på mange måder blevet et symbol og eksempel for dem, som ønsker at gøre op med den nedskæringspolitik, EU, IMF og den Europæiske Centralbank gennem Trojkaen har pålagt Grækenland og en række andre Euro-lande.

Fagbevægelsen og græsrødder i en række europæiske lande har samlet ind til fordel for de strejkende og på andre måder vist deres solidaritet. Se f.eks. Greece Solidarity Campaign og det europæiske faglige netværk Alter Summit.

I forbindelse med årsdagen for konflikten lægger solidaritetsbevægelsen op til at gøre den 20. september til en international solidaritetsdag. I London er der planlagt en demonstration foran ”The Hellenic Center”. Husk moppe og gulvspand, som der stå i indkaldelsen til demonstrationen. (brink)Back to Top