Bookmark and Share

Britiske faglige mod unionen slår tilbage
Storbritanniens faglige unionsmodstandere afviser ja-argumenter
10. maj 2016

Debatten om ”brexit” skærpes dag for dag inden den britiske folkeafstemning om EU-medlemskabet 23. juni. Både britisk LO og Labour anbefaler et ja til at blive i EU, bl.a. med henvisning til, at gulvet under de faglige rettigheder forsvinder ved et nej. Også det britiske sundhedsvæsen er trukket ind i debatten, lige fra Cameron, som mener sundhedssystemet er truet ved et nej.

De britiske faglige EU-modstandere i netværket Trade Unionists Against the EU afviser ja-sidens argumenter.

Den konservative regering forsøger at svække fagforeningerne i sundhedssektoren, det sker bl.a. i den langvarige konflikt mellem regeringen og de yngre læger, som fortsætter under folkeafstemningskampagnen.
- Regeringens angreb på fagforeningerne hænger sammen med, at regeringen i virkeligheden har forpligtet sig overfor både EU og TTIP-forhandlingerne, skriver de i en pressemeddelelse.

- Nogle siger, at EU kan reformeres, og at selvom TTIP er helt uden for skiven, så skal vi blive for at reformere EU. Det er helt forkert. De underliggende neoliberale EU-traktater, kan kun ændres af de 28 medlemslande i enighed, hvoraf de fleste lande - som det tandløse EU-parlament - er domineret af højrefløjen, skriver de.

- EU har i 40 året haft et program med afnationalisering af industrier, privatisering af den offentlige sektor, deregulering af arbejdsmarkedet, afmontering af kollektive forhandlinger og ”liberalisering”, dvs. privatisering af så meget af den offentlige sektor som muligt. Jernbaner og postvæsen skal sælges ud som følge af EU-direktiver. Vores industrier, forsyningsvirksomheder og store del af den offentlige sektor er nu privatiseret og under udenlandsk ejerskab. Tabte formuer, der er skabt i Storbritannien og investeret i udlandet, placeret i skattely og på bankkonti hos den en procent af befolkningen, som er domineret af finanssektoren. De tilbageværende sektorer og offentlige bygninger og værdier er man i gang med at sælge, lyder det fra de faglige EU-modstandere.

En privatiseret Ø

Privatiseringer er gået så langt i Storbritannien, at landet nærmest er forvandlet til en ”privatiseret Ø” uden egen uafhængig energiforsyning, som mangler tung industri, og som mangler produktive landbrug og fiskere, mener de.

Trods det dystre billede, så er der dog stadig en offentlig tilbage, som det er værd at slås for, ikke mindst det nationale sundhedsvæsen, mener de.

Men EU’s rejse fortsætter på samme kurs, og nu gælder det om at forsøge at overføre de tilbageværende offentlige værdier til private hænder – ikke mindst ”hænder” fra USA. For at opnå det, er der gang i de yderst hemmelige forhandlinger om handelsaftaler som TTIP.

- Handelsaftaler, som i realiteten er ordninger til at privatisere, deregulerer og give virksomheder mere magt end regeringer, og som udgør den største trussel nogensinde mod det nationale sundhedssystem, mener de faglige EU-modstandere, som opfordrer netop sundhedspersonalet til at spille en rolle i kampagnen for et nej til fortsat medlemskab af EU. (brink) 
http://tuaeu.co.uk

 Back to Top