Bookmark and Share

Britisk EU-kampagne spidser til
Mens ja siden henter hjælp fra den vestlige elite, afviser faglige nejsigere dommedagsprofetierne ved britisk udmeldelse af EU
24. maj 2016

Fra Obama til - nå-ja - Anders Fogh fra konsulentfirmaet ”Rasmussen Global” lyder advarslerne til UK vælgere: Et ja til at forlade EU vil sætte den vestlige verdensorden på spil. ”Ruserne bliver de store vindere ved Brexit”, som Fogh Rasmussen udtrykte på et møde som Dansk Erhverv og det britiske handelskammer holdt i går.

Den britiske Premierminister Cameron har advaret om, at en udtræden kan føre til 3. verdenskrig og en økonomisk katastrofe for landet. Det er som om en samlet vestlig elite står sammen for at overbevise den britiske vælgere om at blive i Unionen.

Også det britiske LO, TUC har kastet sig ind i kampagnen for at blive i EU. Toppen af britisk fagbevægelse tegner et billede af EU som garanten for de faglige rettigheder og såmænd også for arbejdsmiljøet.

Organisationen Faglige mod EU afviser, at en udtræden bliver en økonomisk katastrofe.
- EU er et lavvækstområde, som er blevet overhalet af andre lande, som vi kan handle med, skriver de en pressemeddelelse, og peger på, at arbejdsløsheden har ligget på 10 procent i EU siden det blev dannet. Pt. er der 23 millioner arbejdsløse i Unionen, og i lande som Grækenland er det omkring en fjerdel af arbejdsstyrken, som er arbejdsløse.

I 1980 udgjorde EU 30 procent af verdensøkonomien, i dag er det kun 17 procent. Og mens lande som USA, Canada, Kina og Indien har vækstrater i år på mellem 2,3 op 7,5 procent, så vil eurozonen her otte år efter krisen kun vokse med 1,6 procent.

Unødvendige nedskæringer

UK har ligesom alle andre EU-lande smagt den nyliberale nedskæringsmedicin, som var det herskende svar på krisen i 2008. Institute for Fiscal Studies har beregnet, at mellem 2010 og 2015 blev de statslige budgetter beskåret med 35 milliarder pund. I samme periode var UK’s nettobidrag til EU på mere end 45 milliarder.

- Uden for EU ville så ødelæggende nedskæringer være unødvendige, og vores regering kunne beslutte, hvordan vi kunne geninvestere de 350 millioner pund om ugen, vi indbetaler til EU i vores egen økonomi og befolkning, mener de faglige EU-modstandere.

EU angriber franske arbejderes rettigheder

- Dem der støtter Camerons kampagne for at blive i EU se ofte bort fra de vanskeligheder, som EU skaber for vores brødre og søstre på det Europæiske kontinent. Det var sagen med Grækenland, og der er en fare for, at det kan gentage sig med Frankrig, hedder det i en anden pressemeddelelse, som sætter fokus på den igangværende konflikt i Frankrig, hvor den socialistiske regering bruger undtagelsestilstanden i landet til at gennemføre en upopulær arbejdsmarkedsreform med dekret, fordi den socialistiske regering ikke har kunnet samle flertal for reformen i parlamentet.

Den franske fagbevægelse og en nye bevægelse har i ugevis strejket og demonstreret mod reformen, som vil svække fagbevægelsens positioner og undergrave den 35 timers uge, som har været normen i årevis i landet.

Faglige mod EU peger i deres nyhedsbrev på, at de franske reformer udspringer af EU-kommissionens anbefalinger til medlemslandene og af EU’s økonomiske styring af eurozonen.

Virker skræmmekampagne?

Umiddelbart kunne det se ud til, at regeringen og erhvervslivet har held med deres kampagne, de seneste meningsmålinger har givet medvind til ja-siden. Men slaget er langt fra afgjort.

Blandt landets sikkerhedsrepræsentanter, ser det ikke ud til at britisk LO’s kampagne er slået igennem. En måling, som magasinet “Health and safety at work” gennemførte blandt 249 sikkerhedsrepræsentanter viser et flertal for et nej til EU. 46 procent vil stemme nej, mens 41 vil stemme ja, skriver dagbladet Arbejderen. (brink)

 Back to Top