Bookmark and Share

3F støtter social protokol i EU


- Der ligger en stor opgave i at forklare befolkningen, hvad konsekvenserne er EU-domstolens afgørelser. Det kan være lidt tungt stof, men hvis vi formår at forklare det, så vil der være stor opbakning i den danske befolkning til, at Danmark skal rejse kravet i EU, siger Finn Sørensen.

3F Kongressen vil arbejde aktivt for at få de faglige rettigheder overordnet det indre markeds regler
15. september 2010

3F’s kongres i Aalborg vedtog, at kampen for en social protokol i EU, som gør op med de faglige rettigheders underordning under det indre markeds regler om fri bevægelighed af kapital og arbejdskraft.

Kongressen besluttede at forbundet skal arbejde for at Den Europæiske Fagliges Sammenslutnings, EFS forslag til en social protokol til Lissabontraktaten bliver virkeliggjort.

Den sociale protokol, slår en gang for alle fast, at de faglige rettigheder står over det indre markeds regler om fri bevægelighed for kapital og arbejde.
3F’s opbakning er indarbejdet i forbundets fagligt politiske grundlag, der er beskrivelsen af 3F’s politiske mål i kongresperioden.

Opgør med EU-domstolen

Den sociale protokol er et opgør med den stribe af EU-domme, som har begrænset fagbevægelsens og medlemslandenes muligheder for at bekæmpe social dumping.

- Forslaget fra EFS er rigtig godt og vil vende tingene på hovedet, så det ikke fortsat er de faglige rettigheder, der underordnes de økonomiske interesser, sagde en af forslagsstillerne, Finn Sørensen, næstformand i 3F København Industri og Service under debatten.

- Det var en enstemmig opbakning fra kongressen. Det er vigtigt, at 3F nu stiller sig bag kravet, for der er lang vej endnu, inden en social protokol kan vedtages i EU. Men når Danmarks stærkeste fagforening stiller sig bag kravet, så kan det også give noget mere saft og kraft til LO’s opbakning til kravet, siger Finn Sørensen.

En social protokol kan kun vedtages ved enstemmighed i EU.
- Men første betingelse er, at et medlemsland rejser spørgsmålet i EU. Det er ikke lykkedes hidtil, derfor skal der i første omgang skabes et flertal for det i Folketinget. Derfor er opgaven i første omgang at få en dialog med S og SF om det. Enhedslisten har kravet med, siger Finn Sørensen.

- I Fair Løsning har de et afsnit om social dumping med mange gode forslag, men protokollen er ikke med endnu. Det er en god opbakning til kravet, at 3F nu stiller sig bag, siger han.

Folkelig opbakning

Men sagen er ikke klaret med ”en snak” med de to partier.

- Der ligger en stor opgave i at forklare befolkningen, hvad konsekvenserne er EU-domstolens afgørelser. Det kan være lidt tungt stof, men hvis vi formår at forklare det, så vil der være stor opbakning i den danske befolkning til, at Danmark skal rejse kravet i EU, siger Finn Sørensen.

- Selvom det er en faglig kongres, som ikke afspejler hele befolkningen, så giver det alligevel en pejling af, at social dumping er stort politisk tema, som optager sindene. Det har nok været det hyppigst omtalte problem på kongressen, siger han. (brink)

 Back to Top